Κόσμος
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 11:06

ΟΗΕ: Κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση του Σ.Α. για το Κόσοβο

Συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμέων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση για το Κόσοβο βάσει των εκθέσεων του γενικού γραμματέα Μπαν Κι-Μουν και του ειδικού απεσταλμένου στο Κόσοβο, επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK), Γιοαχίμ Ρίκερ.

Στις εκθέσεις τους οι δύο άνδρες θα απευθύνουν προειδοποίηση στους πρέσβεις του ισχυρότερου οργάνου του διεθνούς οργανισμού ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι ρευστή εξ αιτίας της δυσαρέσκειας που εκφράζουν οι Αλβανοί του Κοσόβου για την καθυστέρηση επίλυσης του ζητήματος του καθεστώτος.

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας παραμένει ήρεμη επιφανειακά με σχετικά λίγες διαμαρτυρίες και μειωμένο αριθμό βίαιων επεισοδίων. Ωστόσο επικρατεί καλυμμένη ένταση, η οποία είναι προϊόν της απογοήτευσης του λαού του Κοσόβου για την καθυστέρηση στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου», αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Μπαν Κι-Μουν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, προειδοποιεί για τους βανδαλισμούς εναντίον πολιτιστικών, ιστορικών μνημείων, την ανακάλυψη αποθήκης παράνομου οπλισμού του Αλβανικού Εθνικού Στρατού και το μικρό αριθμό προσφύγων, για τους οποίους κατέστη δυνατή η επιστροφή στο Κόσοβο.

Αναφέρεται ακόμη στη μη συμμετοχή των Σέρβων στους θεσμούς του Κοσόβου τονίζοντας ότι το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του βορείου Κοσόβου μία ακόμη φορά ανήγγειλε ότι θα μποϊκοτάρει τις επικείμενες εκλογές.

Στην έκθεσή του ο επικεφαλής της UNMIK παραθέτει τους δείκτες της κατάστασης σε βασικούς τομείς της κοινωνίας του Κοσόβου.

Ο κ. Ρίκερ τονίζει ότι οι θεσμοί του Κοσόβου παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς συνέχισαν τη διαδικασία εκπλήρωσης των κριτηρίων που έθεσε η διεθνής κοινότητα και ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι σταθερή, αλλά εύθραυστη.