Το Twitter, δεχόμενο μεγάλη πίεση για το θέμα των συστάσεων περί fact-checking σε tweets που εκλαμβάνονται ως «παραπλανητικά», προέβη σε αντίστοιχες επισημάνσεις και σε tweets εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Twitter, δεχόμενο μεγάλη πίεση για το θέμα των συστάσεων περί fact-checking σε tweets που εκλαμβάνονται ως «παραπλανητικά», προέβη σε αντίστοιχες επισημάνσεις και σε tweets εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως αναφέρει το BBC, η σύσταση/ υπόδειξη αυτή επισυνάφθηκε σε tweets του εκπροσώπου Λιτζιάν Ζάο, όπου υποστήριζε πως «ίσως να είναι ο αμερικανικός στρατός που έφερε την επιδημία στη Βουχάν». Yπογραμμίζεται πως η συγκεκριμένη σύσταση γίνεται πάνω από δύο μήνες μετά την ανάρτηση των tweets.
Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω αντιπαράθεσης με τον Λευκό Οίκο, μετά από αντίστοιχες συστάσεις σε tweets του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κλιμάκωσε υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα που στοχεύει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμένα νόμο σύμφωνα με τον οποίον δεν φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο αναρτήσεων των χρηστών τους. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε απειλήσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα «έκλεινε» κοινωνικά δίκτυα για υποτιθέμενη προκατάληψη σε βάρος συντηρητικών απόψεων.
Ένα tweet του Λιτζιάν Ζάο επέκρινε το CDC των ΗΠΑ για έλλειψη σαφήνειας, πριν υποστηριχθεί πως ο αμερικανικός στρατός «ενδεχομένως» να εμπλεκόταν στην επιδημία που ξέσπασε στη Βουχάν. Σε άλλο tweet παρείχε link σε ένα άρθρο όπου υποστηριζόταν πως υπήρχαν στοιχεία ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να το διαβάσουν και να κάνουν retweet.
Και τα δύο tweets τώρα συνοδεύονται από ένα μπλε θαυμαστικό που συστήνει στους χρήστες να «δουν τα δεδομένα για τον Covid-19». Εάν κάνουν εκεί κλικ, οδηγούνται σε μια σελίδα με tweets για τις έρευνες του ΠΟΥ που δείχνουν ότι ο ιός προήλθε από τα ζώα και υποβαθμίζουν τις θεωρίες για εσκεμμένη ανθρώπινη εμπλοκή στην εξάπλωσή του.
Σύμφωνα με τη New York Post, που παρουσίασε το θέμα, το Twitter επισύναψε τη σύσταση αυτή μόνο αφού δημοσιογράφοι της άσκησαν πίεση στην εταιρεία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μεταξύ του Κινέζου αξιωματούχου και του Ντόναλντ Τραμπ.
Εκπρόσωπος του Twitter δεν το επιβεβαίωσε αυτό, λέγοντας μόνο ότι τα tweets του Ζάο περιείχαν «εν δυνάμει παραπλανητικό περιεχόμενο για το Covid-19 και υποδείχθηκαν για να “δοθεί επιπλέον ευρύτερο πλαίσιο”».
Ο ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, απευθυνόμενος στους χρήστες, ζήτησε να «αφήσουν εκτός τους εργαζομένους μας», καθώς είναι σε εξέλιξη η αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο. Ο Γιόελ Ροθ, επικεφαλής site integrity του Twitter, έχει κατηγορηθεί από πολλούς συντηρητικούς ως ο άνθρωπος πίσω από την προσπάθεια για «fact-checking» στον πρόεδρο. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί χρήστες του Twitter υπέδειξαν παλιά tweets του που αναφέρονταν σε «Ναζί στον Λευκό Οίκο» και άλλους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον πρόεδρο και τους συμμάχους του. Επίσης η Κελιάν Κονγουέι, σύμβουλος του προέδρου, φάνηκε να ενθαρρύνει την επικοινωνία με τον Ροθ online, λέγοντας στο Fox News πως κάποιος θα έπρεπε να «πάει να τον ξυπνήσει και να του πει ότι θα αποκτήσει περισσότερους followers». Ωστόσο το Twitter επιμένει πως δεν υπάρχει κάποιο άτομο που να είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις περί fact-checking, με τον Ντόρσεϊ να γράφει πως «υπάρχει κάποιος που είναι εν τέλει υπεύθυνος για τις πράξεις μας ως εταιρεία, και αυτός είμαι εγώ», υποσχόμενος πως θα συνεχίσουν να υποδεικνύονται λανθασμένες ή αμφισβητούμενες πληροφορίες.
Σημειώνεται πως το Facebook φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική γραμμή, με τον Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρο επικοινωνίας του Facebook, να λέει πως η εταιρεία δεν πιστεύει πως μια ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας θα έπρεπε να μπαίνει στη διαδικασία ελέγχου αυτών που οι πολιτικοί λένε ο ένας για τον άλλον: «Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να ακούνε τι έχουν να πουν οι πολιτικοί, έτσι ώστε να σχηματίζουν τη δική τους άποψη και να τους θέτουν προ των ευθυνών τους» σημείωσε σχετικά, σύμφωνα με την Telegraph. Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε στο Fox News πως «νομίζω ότι έχουμε διαφορετική πολιτική από το Twitter ως προς αυτό το θέμα».
Ακόμη, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως «δε νομίζω πως το Facebook ή οι διαδικτυακές πλατφόρμες εν γένει θα έπρεπε να είναι διαιτητές της αλήθειας. Νομίζω πως αυτή είναι μια επικίνδυνη γραμμή για να ακολουθήσει κανείς, να αποφασίζει τι είναι αλήθεια και τι όχι».