Kαθώς δημόσιες υπήρεσίες, σχολεία, αλλά και αρκετές επιχειρήσεις αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν με φυσική παρουσία των εργαζομένων, τις τελευταίες ημέρες η στήλη του naftemporiki.gr «Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε» δέχεται πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τις ειδικές άδειες, που έχουν θεσπιστεί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και το ποιοι τις δικαιούνται. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα δεδομένα.
Kαθώς δημόσιες υπήρεσίες, σχολεία, αλλά και αρκετές επιχειρήσεις αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν με φυσική παρουσία των εργαζομένων, τις τελευταίες ημέρες η στήλη του naftemporiki.gr «Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε» δέχεται πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τις ειδικές άδειες, που έχουν θεσπιστεί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και το ποιοι τις δικαιούνται. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα δεδομένα.
Από τον Μάρτιο, όταν και άρχισαν να λαμβάνονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 έχουν καθιερωθεί τρεις ειδικές άδειες: α) Η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα τέκνα δεν πηγαίνουν στο σχολείο, β) Η άδεια για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και γ) αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού
Η τελευταία (αναρρωτική) δίνεται κατ'εντολήν του ΕΟΔΥ για όσους πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμό και για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο.
Η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά έως 15 ετών εξακολουθεί να χορηγείται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περίπτωση που το τέκνο ή άτομο της οικογένειας ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί και έτσι δεν επιστρέφει στα θρανία. Επίσης χορηγείται για τα παιδιά τα οποία δεν θα παρακολουθούν μαθήματα καθημερινά λόγω προγράμματος εκ περιτροπής διδασκαλίας στα σχολεία τους. Αυτή ισχύει βεβαίως για τις ημέρες που τα παιδιά μένουν στο σπίτι.
Όσον αφορά στις άδειες για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το πλαίσιο είναι πολύ πιο συγκεκριμένο για τους δημόσιους υπαλλήλους από ό,τι για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Με βάση την πιο πρόσφατη ΚΥΑ (15 Μαΐου) που έχει εκδοθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους, ευπαθείς ομάδες, που έχουν τη δυναότητα να λάβουν άδεια ή να εργάζονται από το σπίτι είναι οι ακόλουθες:
.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
1.2. Ασθενείς/άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών με: α) ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή, β) αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/ μακρο αγγειακές επιπλοκές, γ) χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις, δ) χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, εφ’ όσον παρουσιάζουν: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας:< 40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ε) χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση, στ) χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση)
1.3. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40)
1.4. Άτομα όλων των ηλικιών, που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού – Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν >2 ανοσοκατασταλτικά φάρμακα – HIV ασθενείς με CD4
1.5. Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία πενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία
1.6. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα
1.7. Γυναίκες που κυοφορούν
Οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την υπηρεσία για τον λόγο αυτό. Ο μισθός τους καταβάλλεται κανονικά.
Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, που εκδόθηκε στις 12 Μαρτίου ορίζει:
«Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ' οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους». Και σε αυτή την περίπτωση καταβάλλεται ο μισθός κανονικά.