Πολιτική
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 13:01

Τι κρύβει η διαφωνία Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση της Κομισιόν

Η πρόταση της Ε.Ε. για στήριξη ύψους 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, (22,5 επιδοτήσεις και 9,5 δάνεια) ακόμα και αν δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου, ενώ και να εγκριθεί δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις μέσα στο 2020, επιδρά ήδη και μάλιστα έντονα στην πολιτική ζωή της χώρας. Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει δημοσίως, αλλά εκφράζει ικανοποίηση, ενώ «ξεψαχνίζονται» οι 50 σελίδες της πρότασης για να βρεθούν «παγίδες» και κρυφά σημεία.

Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
 

Η πρόταση της Ε.Ε. για στήριξη ύψους 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, (22,5 επιδοτήσεις και 9,5 δάνεια) ακόμα και αν δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου, ενώ και να εγκριθεί δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις μέσα στο 2020, επιδρά ήδη και μάλιστα έντονα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει δημοσίως, αλλά εκφράζει ικανοποίηση. Ήδη «ξεψαχνίζονται» οι 50 σελίδες της πρότασης για να βρεθούν «παγίδες» και κρυφά σημεία, αλλά το βασικό συμπέρασμα – όπως προκύπτει και από το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα – έχει βγει: Αν περάσει η πρόταση ως έχει, τα χρήματα αυτά η Ελλάδα μπορεί να τα πάρει χωρίς μνημόνια. Δεν φέρνουν μνημόνια, δεν θα υπάρχει άλλος ελεγκτικός μηχανισμός πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, π.χ. σαν την τρόικα και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει καλά προετοιμασμένα και προσαρμοσμένα σχέδια στους τέσσερις τομείς που έχουν ανακοινωθεί (στήριξη της δημόσιας υγείας, ψηφιακή μεταρρύθμιση, πράσινη ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) θα μπορεί να σχεδιάσει μακρόπνοες πολιτικές και πέραν των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19.

Αν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκριθεί μέχρι το φθινόπωρο από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. χωρίς μεγάλες αλλαγές – είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο, αλλά αν το χάσμα ήταν αγεφύρωτο η Κομισιόν δεν θα είχε καταλήξει σε πρόταση προς έγκριση – και το πρόγραμμα, όπως ειπώθηκε, θα είναι επταετές, η Ελλάδα θα έχει να διαχειριστεί ως το 2027 τα περίπου 8 δισ. ευρώ των έκτακτων προγραμμάτων για τον Covid-19 (από τα οποία μόνο τα περίπου 4 δισ. ευρώ είναι για φέτος), τα 19 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα περίπου 34 δισ. ευρώ (22,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκ των πραγμάτων, η προοπτική αυτή αλλάζει εκ των πραγμάτων τα σχέδια της κυβέρνησης. Πίσω και από την άνοιξη του 2021 οι εκλογές, νέες ισορροπίες, νέες προτεραιότητες και υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα ο ανασχηματισμός που θα γίνει, αλλά αργότερα.

Αλλάζουν όμως και τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλιώς αντιμετωπίζεις μία κυβέρνηση που παλεύει να αντιμετωπίσει την ύφεση με λίγα χρήματα και αλλιώς μία κυβέρνηση που μπορεί να σχεδιάσει τις κινήσεις της, με πολλά χρήματα. Άλλοι οι χρόνοι, άλλες οι προτεραιότητες, διαφορετικός σχεδιασμός.

Ο καβγάς, ωστόσο, και οι διαφωνίες για το τι είναι και τι δεν είναι το πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκίνησε ήδη και είναι χαρακτηριστικό της σημασίας του πράγματος.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «όχι απλά θετική» την πρόταση της Κομισιόν την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.  Όπως ήταν δε αναμενόμενο, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει πολιτικά στην πρόταση της Κομισιόν να την αποδίδει στην καλή εικόνα της χώρας, στην καλή της προετοιμασία, τη δουλειά της στο παρασκήνιο κλπ.

 Στον ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτη αντίδραση έχουμε αμηχανία και επιφυλάξεις. Μπορεί οι ανώνυμοι λογαριασμοί στα social media να γράφουν ήδη ότι «τα μάτια του πρωθυπουργού δείχνουν ευρώ, όπως του Σκρουτζ έδειχναν δολάρια» υπονοώντας ότι η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί πολλά λεφτά το επόμενα διάστημα και αυτό σημαίνει διαφθορά, χατίρια στους ημετέρους κλπ, ο προβληματισμός όμως δεν κρύβεται. Επισήμως, οι ειδικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζουν την πρόταση της Κομισιόν και από την πρώτη ματιά βλέπουν θετικά σημεία αλλά και σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων.

«Οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι» λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνουν, με βάση το ρεπορτάζ ότι δεδομένων των αντιδράσεων, θα υπάρξουν πολλά επεισόδια μέχρι να καταλήξει και να εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν από τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό βεβαίως είναι σωστό και οι αρχικές διαρροές της Κουμουνδούρου θα ήταν και πολιτικά και επικοινωνιακά επαρκείς αν συμπλήρωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν ως έχει από το Συμβούλιο Κορυφής και η Ελλάδα να πάρει τα χρήματα που της αναλογούν. Αυτό το τελευταίο θα το δούμε μάλλον σε κάποια από τις σημερινές ανακοινώσεις τα αξιωματικής αντιπολίτευσης.