Mετά το άνοιγμα εστιατορίων, καφέ, μπαρ και πλαζ η Ιταλία εστιάζει τώρα στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιλεγούν γι αυτόν τον σκοπό από την Πολιτική Προστασία 60.000 εθελοντές.
Η Ιταλία προσπαθεί να οργανωθεί για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας σε καφέ, εστιατόρια και παραλίες. Από το Σαββατοκύριακο θα επιτραπεί και επίσημα η ηλιοθεραπεία σε όλες τις ελεύθερες και οργανωμένες πλαζ και αναμένεται να αυξηθεί η συρροή των λουόμενων.
Για τον όσο γίνεται πληρέστερο έλεγχο της κατάστασης η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να επιλεγούν από την Πολιτική Προστασία της χώρας 60.000 εθελοντές, οι οποίοι θα ελέγχουν την τήρηση όλων των κανόνων που έχουν οριστεί.
Κύριος στόχος είναι να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, που τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν σε πολλές ιταλικές πόλεις. Μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας όμως στην ίδια την πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση (Πέντε Αστέρια και κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) υψώθηκαν αρκετές αντίθετες φωνές. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των εθελοντών και το πώς θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν τόσο γρήγορα και την έλλειψη ενδοκυβερνητικού συντονισμού. Ένα χρόνιο φαινόμενο που χαρακτηρίζει τις δράσεις της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Στόχος η προσέλκυση τουριστών - κυρίως από τη Γερμανία
Τελικά αποφασίστηκε ότι για την όλη αυτή πρωτοβουλία θα επιλεγούν πολίτες που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και το λεγόμενο «εισόδημα του πολίτη», αλλά δεν θα τους δοθούν δικαιοδοσίες που να θυμίζουν εκείνες των αστυνομικών δυνάμεων. Θα μπορούν δηλαδή να κάνουν ευγενικές παρατηρήσεις σε όσους δεν τηρούν την απόσταση ενός μέτρου μέσα στα καταστήματα ή δεν φορούν μάσκες αλλά -όπως φαίνεται- δεν θα έχουν το δικαίωμα να κόβουν πρόστιμο.
Η κυβέρνηση Κόντε θέλει να στείλει το μήνυμα (στην φάση αυτή ιδίως στο εξωτερικό) ότι η χώρα είναι ασφαλής και κατά συνέπεια οι τουρίστες μπορούν να την εμπιστευθούν. Ο στόχος της όλης προσπάθειας είναι να επισκεφθούν την Ιταλία κυρίως Γερμανοί τουρίστες και παράλληλα να μπορέσει να εξασφαλισθεί ελεύθερη μετακίνηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ χωρίς «ειδικούς διαδρόμους» και προνομιακές συμφωνίες.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη