Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 12:26

Η μεγαλύτερη ταχύτητα Ίντερνετ που έχει καταγραφεί ως τώρα

Ερευνητές στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ταχύτητα δεδομένων Ίντερνετ που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Ερευνητές στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ταχύτητα δεδομένων Ίντερνετ που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, ομάδα των πανεπιστημίων Monash, Swinburne και RMIT κατέγραψαν data speed ύψους 44,2 terabits per second (Tbps). Σε αυτή την ταχύτητα, οι χρήστες θα μπορούσαν να κατεβάζουν πάνω από 1.000 ταινίες σε high definition μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός δευτερολέπτου.

Η Αυστραλία βρίσκεται περίπου στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης στις ταχύτητες Ίντερνετ, και οι αργές συνδέσεις προκαλούν συχνά παράπονα χρηστών.

Οι ερευνητές λένε ότι πέτυχαν το νέο ρεκόρ χρηισμοποιώντας μια συσκευή η οποία αντικαθιστά περίπου 80 λέιζερ που βρίσκονται σε κάποια υπάρχοντα είδη εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών με ένα εξάρτημα γνωστό ως «micro-comb».

Το micro-comb εγκαταστάθηκε και δοκιμάστηκε εκτός εργαστηρίου σε υπάρχουσες υποδομές, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιεί το NBN της Αυστραλίας (National Broadband Network). Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα δεδομένων που παράχθηκε ποτέ από ένα και μόνο οπτικό τσιπ, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα συστήματα οπτικής ίνας ανά τον κόσμο.

Η αυστραλιανή ομάδα ελπίζει πως το επίτευγμά της αποτελεί μια «γεύση» όσον αφορά στο πώς θα μοιάζουν στο μέλλον οι συνδέσεις Ίντερνετ. Αν και αυτές οι ταχύτητες είναι πολύ πάνω από οτιδήποτε χρειάζονται, εντός λογικών πλαισίων, οι χρήστες ανά τον κόσμο, ο Μπιλ Κόρκοραν του Monash University είπε πως θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση σε πολλές βιομηχανίες, καθώς οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στις υποδομές bandwidth- ειδικά δεδομένων και των εμπειριών από την πρόσφατη επιβάρυνση των δικτύων λόγω του κορονοϊού.

«Παίρνουμε μια πρόγευση σχετικά με το πώς θα ανταποκρίνεται η υποδομή του Ίντερνετ μέσα σε δύο με τρία χρόνια, λόγω του άνευ προηγουμένου αριθμού ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για τηλεργασία, κοινωνικές συναναστροφές και streaming» είπε ο Κόρκοραν. «Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι οι δυνατότητες για τις ίνες που έχουμε ήδη στο έδαφος...να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά των δικτύων τηλεπικοινωνιών τώρα και στο μέλλον...και δεν μιλάμε μόνο για Netflix. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτόνομα οχήματα και μελλοντικές μεταφορές, και μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες της ιατρικής, της παιδείας, των οικονομικών και του e-commerce- καθώς και να μας επιτρέψουν να διαβάζουμε με τα εγγόνια μας από χιλιόμετρα μακριά».