Κοινωνία
Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 17:41

Ν. Μηταράκης: Λιγότεροι 15% οι πρόσφυγες-μετανάστες στα νησιά φέτος

Μειωμένοι κατά 15% είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στα νησιά από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Το υπουργείο απάντησε και σχετικά με τις επικρίσεις για την επιλογή των διοικητών στις 32 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Μειωμένοι κατά 15% είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στα νησιά από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου έχουν μεταφερθεί συνολικά 13.000 άτομα από τα νησιά προς την ενδοχώρα, οπότε «η αποσυμφόρηση, που ήταν ένα αίτημα των νησιωτών, πλέον είναι μία πραγματικότητα».

Στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών, αλλά και της μείωσης του αριθμού των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα συμβάλλει, όπως είπε, «η διαδικασία επιτάχυνσης του ασύλου, που ήδη λειτουργεί με την έξοδο από τις δομές όσων έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες».

Τον Μάιο (μέχρι σήμερα) σημειώθηκε μείωση των αφίξεων κατά 91% σε σχέση με το 2019, ανέφερε ο υπουργός. «Η πίεση στα σύνορα είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί, και καθώς έρχεται το καλοκαίρι θα αυξηθεί» εκτίμησε. «Η δική μας προτεραιότητα είναι η φύλαξη των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μηδέν ροές, σημαίνει ουσιαστική μείωση των ροών» υπογράμμισε.

Ο κ. Μηταράκης ανέδειξε και τη σημασία της τοποθέτησης διοικητών στις 32 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. «Η ελληνική πολιτεία ανακτά τον έλεγχο των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα» είπε και συμπλήρωσε: «Θα προχωρήσουμε τις επόμενες βδομάδες στην προκήρυξη και θέσεων συμβασιούχων ανά δομή, ώστε να υπάρχει πλέον ένα μικρό επιτελείο σε κάθε δομή που θα μπορεί να έχει τον πλήρη διοικητικό και διαχειριστικό τους έλεγχο».

«Βάσει αξιολόγησης προσόντων η επιλογή των νέων διοικητών»

Στο μεταξύ, απάντηση σε δημοσιεύματα αλλα και σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την επιλογή των διοικητών των 32 δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας δίνουν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας ότι έγινε «βάσει αξιολόγησης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και όχι πολιτικών ή άλλων κριτηρίων».

Όπως τονίζουν, «ο διορισμός διοικητών στοχεύει στην ανάληψη από το υπουργείο της διοίκησης των 32 υφιστάμενων δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, δομές που σήμερα τη διαχείρισή τους έχουν διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι διαδικασίες «είναι αυτές που προβλέπονται από τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αλλά ουδέποτε τον εφάρμοσε, επειδή προφανώς επέλεξε να αφήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού στις ΜΚΟ. Επιτέλους η ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει τη διαχείριση των δομών, σε πείσμα πολλών».

Σχετικά με την επιλογή του Χρήστου Τσιαχρή ως διοικητή της δομής Πύργου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, οι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρατηρούν ότι «κατηγορείται σήμερα για την επιλογή του εκδοτικού οίκου που εξέδωσε το βιβλίο του στην Ελλάδα, ως συνέχεια υποτροφίας στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης) και το οποίο είναι κατατεθειμένο στην υπηρεσία του και έχει παρουσιαστεί δημοσίως σε πληθώρα εκδηλώσεων δήμων και λοιπών φορέων στη χώρα μας».

Παραθέτουν εξάλλου στοιχεία από το βιογραφικό του, εξηγώντας ότι «είναι εν ενεργεία στρατιωτικός δικαστής, θέση από την οποία προτίθεται να παραιτηθεί. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κατέχει δύο διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας».

Τέλος, το υπουργείο σημειώνει ότι «ο επιλεγείς διοικητής της άλλης δομής στην Ηλεία είναι ο πρώην δήμαρχος, Ναμπίλ Μοράντ».

Πηγή: ΑΜΠΕ