Πολιτική
Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 11:16

Τα μέτρα για την οικονομία και τα εργασιακά φέρνουν πιέσεις στην κυβέρνηση

Κλίμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών και ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση, προκαλούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστικών φορέων για τα μέτρα που αφορούν την οικονομία και την εργασία.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Κλίμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών και ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση, προκαλούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων για τα μέτρα που αφορούν την οικονομία και την εργασία.

Μπορεί καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία να μην έπιαναν τόπο, λόγων και των θετικών αποτελεσμάτων ενάντια στον Covid-19, που «θέριζε» γειτονικές αλλά και μεγάλες χώρες, τώρα όμως οι αντιδράσεις που αφορούν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων, ακούγονται και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την κοινή γνώμη.

Ως πρώτη αντίδραση, η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να πείσει ότι δεν ζητά θυσίες και από μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν και τον πυρήνα των μηνυμάτων της αντιπολίτευσης. Προσπαθεί όμως να πείσει ότι καταφέρνει να μην πάρει χειρότερα (π.χ. οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων) και ότι τα μέτρα είναι προσωρινά, δεν θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα επιδράσουν αρνητικά στις εργασιακές σχέσεις και τα εισοδήματα, μετά το – μη ορατό – τέλος της κρίσης.  

«Όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα παραμείνουν πλήρους απασχόλησης» είπε ενδεικτικά χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι «ένα πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, ένα πρόγραμμα πάρα πολύ επαγγελματικά καταστρωμένο και για το λόγο αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχει».

Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο βήμα, αυτό των social media, ένας εμπειρότατος δημοσιογράφος, εύστοχος αναλυτής και αρθρογράφος που δεν διακρίνεται για την εχθρότητά του εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έγραφε ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από το γεγονός ότι έσωσε ζωές αλλά από το αν τα καταφέρει να σώσει εισοδήματα…

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το κλίμα δεν είναι όπως ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχει μεγάλο άγχος και ανησυχία για το αν οι πολιτικές του «ελεγχόμενου ρίσκου» με στόχο να πάρει μπροστά η οικονομία μέσα στο καλοκαίρι πετύχουν ή θα αναγκαστούμε, να επιστρέψουμε σε περιοριστικά μέτρα. Η άποψη των ειδικών, της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, φέρεται να είναι ότι «ο ιός δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα» αλλά το γεγονός πως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εμφάνισης δεύτερου κύματος, είναι πηγή ανησυχίας.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που είχαν στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την προστασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και εργαζομένων, υπάρχει έντονη – κόντρα στις παραινέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί – η αίσθηση της αδικίας. Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση για να ευνοήσει τους ισχυρούς και να αφήσει απροστάτευτους τους αδύναμους, δεν πιάνει ακόμα τόπο, αλλά ακούγεται. Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν εντοπίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, ενώ «σκοτώνονται» στο γήπεδο της κεντροαριστεράς, στην κριτική κατά της κυβέρνησης για την οικονομία και την εργασία, δεν έχουν μεγάλες αποστάσεις.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο κλίμα πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη που επικράτησε από την αρχή της κρίσης – είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται λίγο πριν από την εμφάνιση του Covid-19, με τους χειρισμούς της κρίσης του Έβρου – ή όχι.

Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για ανασχηματισμό (κυβερνητικές πηγές τον μετέφεραν μετά την κρίση) και πρόωρες εκλογές (συνεχίζονται οι διαψεύσεις) θα ληφθούν πλέον, λαμβάνοντας υπόψιν το αν θα υπάρξουν αλλαγές στους σημερινούς – δημοσκοπικούς - συσχετισμούς ή όχι. Λαμβάνοντας υπόψιν αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να πορεύεται διχασμένος και βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα ή αν θα καταφέρει να ενισχύσει την αντιπολιτευτική του παρουσία και να αποκτήσει παλμό. Και κυρίως λαμβάνοντας υπόψιν αν οι διαβεβαιώσεις Γεραπετρίτη ότι τα μέτρα που αφορούν την μεγάλη πλειονότητα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας - άρα και μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης - αποτελούν όντως «πρόγραμμα – γέφυρα» και δεν αποτελούν προάγγελο επιδείνωσης της οικονομικής θέσης των πολλών.  

Τις επόμενες ημέρες, λένε οι πληροφορίες, θα υπάρξουν πρόσθετες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της διόρθωσης κάποιων μέτρων ή και των διευκρινίσεων, που σε πολλά σημεία είναι απαραίτητες. Κυρίως στα θέματα τα εργασιακά τα οποία οι εργαζόμενοι αλλά και η κοινή γνώμη πάντα παρακολουθούν με αγωνία και καχυποψία, αλλά και σε άλλους τομείς (στήριξη τουρισμού, φορολογικά, προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης κλπ).