Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ βάσει άλλων μετρήσεων – του πρακτορείου Reuters – τα έχουν ήδη ξεπεράσει. Έστω όμως και αν οι αριθμοί παρουσιάζουν μία μικρή απόκλιση, το βέβαιο είναι ότι η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, αλλάζοντας εστία ανά περιόδους. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς οι χώρες βγαίνουν η μία μετά την άλλη από το lockdown, ενώ αξιωματούχοι της Ε.Ε. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η προοπτική ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων στην Ευρώπη δεν μόνο θεωρητική.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ βάσει άλλων μετρήσεων – του πρακτορείου Reuters – τα έχουν ήδη ξεπεράσει. Έστω όμως και αν οι αριθμοί παρουσιάζουν μία μικρή απόκλιση, το βέβαιο είναι ότι η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, αλλάζοντας εστία ανά περιόδους.
Αυτήν την εβδομάδα, σειρά έχει η Λατινική Αμερική, η οποία ξεπέρασε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ χθες καταγράφηκαν τα περισσότερα σε μία ημέρα από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην κεντρική Κίνα – 106.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς οι χώρες βγαίνουν η μία μετά την άλλη από το lockdown, ενώ αξιωματούχοι της Ε.Ε. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η προοπτική ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων στην Ευρώπη δεν μόνο θεωρητική.
«Το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι. Αυτό είναι το ερώτημα, κατά τη γνώμη μου», τόνισε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Ε.Ε. Άντρεα Άμον.
Από τον Δεκέμβριο και τα πρώτα κρούσματα στη Βουχάν, τουλάχιστον 326.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Johns Hopkins. Τα αριθμητικά στοιχεία ωστόσο, βάσει επίσημων καταγραφών και αναφορών στα μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό να μην αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της πανδημίας λόγω των διαφορετικών συστημάτων εξετάσεων και καταγραφής, καθώς και σοβαρών υποψιών ότι κάποιες χώρες δεν αναφέρουν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid-19.
Για μία ακόμη φορά χθες, οπότε καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, επισημαίνοντας ότι ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, που επλήγησαν περισσότερο, επιστρέφουν στη νέα κανονικότητα, ο ιός εξαπλώνεται σε πιο φτωχές χώρες με εύθραυστα υγειονομικά συστήματα υγείας.
Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα -1.179- που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους χίλιους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC