Κόσμος
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007 10:31

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι επισημάνσεις των συντεχνιών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για καθυστέρηση της Κυβέρνησης για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η χθεσινή πραγματοποίηση δεύτερου ατμοπλοϊκού δρομολογίου μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας, η χθεσινή δίωρη στάση εργασίας των καθηγητών, η προσπάθεια της Τουρκίας να εξαγάγει κρίσεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική της πολιτική προς τη Κύπρο, η δέσμευση του υποψηφίου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μη επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Οι σημερινές εφημερίδες, προβάλλουν, επίσης, την περιβαλλοντική καταστροφή στη θάλασσα της κατεχόμενης Κερύνειας. Η οργή της Τουρκίας για την έγκριση κειμένου που αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων και οι πληροφορίες περί υπόγειας συμφωνίας μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πριμοδότηση του κ. Χριστόφια από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οι συντεχνίες αποκαλύπτουν'', γράφει ότι όλες οι συντεχνίες της ΑΗΚ αποκαλύπτουν το πώς η Κυβέρνηση ροκάνισε το χρόνο για την κατασκευή μονάδας υποδοχής φυσικού αερίου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων στην κυπριακή οικονομία. Αλλού γράφει ότι ο τέως Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Νεοφύτου χαρακτήρισε παραλογισμό το ενδεχόμενο θανάτωσης χιλιάδων αιγοπροβάτων, όπως αποφάσισε το Πρωτοδικείο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για υγιή ζώα.

''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Δύο δρομολόγια την εβδομάδα'' και αναφέρεται στα δύο εβδομαδιαία ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας και σχολιάζει πως η ατμοπλοϊκή σύνδεση ''έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό βατερλώ για τη Λευκωσία''. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση των αγωγών υδατοπρομήθειας και των οικιακών μετρητών νερού στην κατεχόμενη Λευκωσία.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αναψαν φωτιές οι απουσίες των καθηγητών'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι την ώρα που οι καθηγητές πραγματοποιούσαν δίωρη στάση εργασίας για μη υλοποίηση αιτημάτων τους, το θέμα του απουσιολογίου των καθηγητών προκάλεσε νέα κρίση, καθώς η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνα Πουλλή κατήγγειλε ότι πέρσι υπήρξαν 45.612 απουσίες που στοίχισαν στο κράτος τρία εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι οι Οικολόγοι θα αποφασίσουν ποιον θα υποστηρίξουν στις προεδρικές εκλογές με εσωτερική δημοσκόπηση.

Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Δαμ-Ασκός του Αιόλου'', γράφει ότι στο κενό αποδεικνύεται πλέον ότι έχουν πέσει τα διαβήματα της Κυβέρνησης προς τη Συρία, καθώς χθες επαναλήφθηκε το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από την κατεχόμενη Αμμόχωστο προς τη Λατάκεια και αναφέρεται στη δήλωση Σύρου αξιωματούχου περί «δύο χωρών». Αλλού γράφει ότι άκρως ανησυχητική χαρακτηρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και το Υπουργείο Υγείας την αύξηση των περιστατικών παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία.

''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Εξαγωγή προκλήσεων'', γράφει πως προς την κατεύθυνση της Κύπρου επιχειρεί για άλλη μια φορά να εξαγάγει τα εσωτερικά της προβλήματα η Τουρκία, τα οποία προκαλούνται από τη μια λόγω των επεκτατικών βλέψεων της προς το Ιράκ και από την απόφαση της Επ. Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αλλού γράφει ότι κατανάλωση τετραμήνου και όχι διμήνου θα αναγράφει ο λογαριασμός του νερού που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές και αυτό χάριν στην εισαγωγή του Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου στην Κύπρο.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καμιά επέκταση'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι παραβίαση της κυβερνητικής δέσμευσης για μη επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης διαπιστώνει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του ότι η θέση του για το θέμα είναι ''καμία επέκταση του ορίου''. Γράφει επίσης ότι ''αναξιόπιστη'' θεωρούν την Κύπρο εταιρείες - κολοσσοί που ασχολούνται με προμήθεια φυσικού αερίου, λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου προγραμματισμού από την Κυβέρνηση για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καταστροφή στη θάλασσα της Κερύνειας '' γράφει ότι πέραν από 1.000 τόνοι λυμάτων έχουν χυθεί στη θάλασσα της κατεχόμενης Κερύνειας, μετά από κατάρρευση του τοπικού εργοστασίου επεξεργασίας την Τετάρτη και προσθέτει ότι μέχρι χθες η διαρροή δεν είχε σταματήσει και 42 τόνοι λυμάτων διέρρευσαν στη θάλασσα. Αλλού αναφέρεται στην Βρετανίδα συγγραφέα Ντόρις Λέσσινγκ, η οποία κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας για μια σειρά έργων που άγγιξαν το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και ενέπνευσαν μια γενιά φεμινιστριών συγγραφέων.

Η εβδομαδιαία ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αντεπίθεση σ' όλα τα μέτωπα'', γράφει ότι στις αναβαθμισμένες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, η κυπριακή Κυβέρνηση προτάσσει και στήνει νέους φραγμούς, στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο η ευρωβουλευτής Εύα Κλαμτ, η οποία θα είναι ο εισηγητής για το θέμα των αγνοουμένων της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωβουλής.

Η εβδομαδιαία ''Το κυπριακό ποντίκι'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Η ηγεσία του ΔΗΣΥ πριμοδοτεί τον Χριστόφια'', αναφέρεται σε επαφές στελεχών του ΔΗΣΥ με στελέχη του ΑΚΕΛ και στην επίτευξη υπόγειας και άτυπης συμφωνίας για μερική πριμοδότηση από τον ΔΗΣΥ της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια από την πρώτη Κυριακή, με αντάλλαγμα την Προεδρία της Βουλής από το Νίκο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι η δεξαμενή σκέψης ''International Crisis Group'' προαναγγέλλει νέο σχέδιο τύπου Ανάν, αν χάσει στις προεδρικές εκλογές ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η επίσης εβδομαδιαία ''Πέστα'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δάσκαλε που δίδασκες…'' αναφέρεται σε επιστολή ιδιώτη προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με την οποία ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων Δικαστηρίου για υπόθεση διεκδίκησης ενός νεραύλακου στην Πόλη της Χρυσοχούς επειδή κάποιοι αξιωματούχοι δεν εκτέλεσαν την απόφαση. Αλλού παραθέτει νέα στοιχεία για την κατάρρευση της εταιρείας ''Αμπέρια'' και του συστήματος ''πυραμίδας'' που είχε εφαρμόσει πρόσφατα.

Η αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τουρκική οργή'', γράφει ότι οι ΗΠΑ κινήθηκαν χθες για να κατευνάσουν την οργή της Τουρκίας μετά από την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής, με το οποίο χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων το 1915. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για σημαντικές μειώσεις φόρων και για οικονομικές παροχές ύψους 121 εκατομμυρίων λιρών.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)