Πολιτική
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 11:04

Τα σενάρια για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων

Το φως της δημοσιότητας πέφτει σήμερα στο νέο τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ανακοινωθούν για την επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης, ωστόσο η επαναλειτουργία ή όχι των δημοτικών σχολείων παραμένει ένα άλυτο ζήτημα για την κυβέρνηση. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού είδαν άλλη μία δημοσκόπηση (MRB) στην οποία περισσότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες τάσσονται κατά της επαναλειτουργίας του δημοτικού σχολείου. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια επαναλειτουργίας του δημοτικού και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις έως την Παρασκευή. Τι σκέψεις υπάρχουν για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το φως της δημοσιότητας πέφτει σήμερα στο νέο τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ανακοινωθούν για την επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης, ωστόσο η επαναλειτουργία ή όχι των δημοτικών σχολείων παραμένει ένα άλυτο ζήτημα για την κυβέρνηση.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού είδαν άλλη μία δημοσκόπηση (MRB/ 19.05.2020) στην οποία περισσότεροι από ένας στους δύο ερωτηθέντες τάσσονται κατά της επαναλειτουργίας του δημοτικού σχολείου. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια επαναλειτουργίας του δημοτικού, και του νηπιαγωγείου και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις έως την Παρασκευή.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι υπό εξέταση το σενάριο να ξεκινήσουν τα μαθήματα μόνον για την Ε΄ και την ΣΤ΄ του δημοτικού και η χρονιά για το νηπιαγωγείο και τους παιδικούς σταθμούς να τελειώσει εδώ, αλλά δεν είναι το μόνο. 

Σήμερα αναμένεται η τελική πρόταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθώς πέρασαν δύο εβδομάδες από την πρώτη ημέρα άρσης των περιορισμών και ήδη λειτουργούν Λύκειο, Γυμνάσιο (χωρίς μεγάλη συμμετοχή των μαθητών) αλλά και φροντιστήρια.

Το σκεπτικό για την επαναλειτουργία των δύο μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, της Ε΄και της ΣΤ΄- εφόσον δοθεί τον πράσινο φως από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της – είναι αντίστοιχο, αυτού της λειτουργίας του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ό,τι δηλαδή τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού μπορούν να προσέξουν και μπορούν να μείνουν σπίτι κάποιες ώρες αν χρειαστεί, χωρίς τη φροντίδα των παππούδων και των γιαγιάδων.

Εφόσον ληφθεί η απόφαση επαναλειτουργίας, θα είναι για το διάστημα 1-30 Ιουνίου, ενώ τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι αυτά που έχουν ληφθεί και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, δηλαδή όχι περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τάξη, τήρηση απόστασης ασφαλείας 1,5 μέτρων συμπεριλαμβανομένων των θρανίων. 

Κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε η «Ν» εξηγεί ότι η σημασία της επαναλειτουργίας του δημοτικού δεν είναι μόνο εκπαιδευτική, αλλά και μη εκπαιδευτική (κοινωνικοποίηση των παιδιών, ένταξη στην τάξη μετά από μεγάλο διάστημα απομόνωσης κλπ), παραδέχεται ωστόσο ότι αυτό που αναμένεται – ακόμα και αν τα δημοτικά τελικά ξανανοίξουν για έναν μήνα – είναι η ελάχιστη συμμετοχή των παιδιών. Απορρίπτει πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επαναλειτουργία των δημοτικών λόγω πιέσεων που δέχεται από φορείς της ιδιωτικής παιδείας ή λόγω πιέσεων που δέχεται γενικώς. Σημειώνει ότι έχει σημασία ο Σεπτέμβριος να βρει όλο το σύστημα καλά προετοιμασμένο και διαβεβαιώνει ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί, χωρίς το πράσινο φως των ειδικών, όπως έχει γίνει ως τώρα σε όλα τα βήματα άρσης των περιορισμών που έχουν ληφθεί.

Νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, και οι πρώτες τέσσερις τάξεις του δημοτικού αντιμετωπίζονται πάντως ως περίπλοκες περιπτώσεις, λόγω της ηλικίας των παιδιών, αν και το γεγονός ότι παιδικοί σταθμοί – δημόσιοι και ιδιωτικοί – είναι κλειστοί από τις 10 Μαρτίου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων γονέων έχει επιστρέψει στην εργασία τους, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα, τόσο για τη βιωσιμότητα των χιλιάδων ιδιωτικών παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, όσο και για τη φύλαξη των παιδιών. 

Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύεται το γεγονός ότι τα νηπιαγωγεία ούτως ή άλλως δεν λειτουργούν Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, ενώ και τα γεγονός ότι το πρόγραμμά τους λήγει νωρίς το μεσημέρι, δεν εξυπηρετεί πάντα τους εργαζόμενους γονείς.