Τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι φετινές διακοπές στην Ελλάδα, ξετυλίγει σε συνέντευξή του στο BBC, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- εστίασε στην κοινωνική αποστασιοποίηση, που όπως είπε ήλθε και θα μείνει για αυτό το καλοκαίρι.
Τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι φετινές διακοπές στην Ελλάδα, ξετυλίγει σε συνέντευξή του στο BBC, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- εστίασε στην κοινωνική αποστασιοποίηση, που όπως είπε ήλθε και θα μείνει για αυτό το καλοκαίρι.
«Η ιδέα φυσικά είναι να διατηρήσουμε αποστάσεις, η κοινωνική αποστασιοποίηση ήλθε και θα μείνει, τουλάχιστον για αυτό το καλοκαίρι και προσπαθούμε να προφυλάξουμε την ασφάλεια, τόσο των ανθρώπων που εργάζονται στα ξενοδοχεία, όσο και σε άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, στα μουσεία και οπουδήποτε αλλού και φυσικά των επισκεπτών, των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα και που θα αποφασίσουν φέτος να έρθουν στη χώρα μας. Έτσι, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι μία από τις πτυχές. Διαφορετικοί κανόνες [θα ισχύσουν] για την καθαριότητα και την δυνατότητα, για παράδειγμα, να ανοίγουμε τις πόρτες και να μην κλείνουμε τον κλιματισμό, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε καθαρό αέρα στα δωμάτια. Αυτά τα είδη μέτρων ήλθαν και θα μείνουν για να μας βοηθήσουν όλους να περάσουμε αυτήν την περίοδο με ελάχιστο κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας στους ξένους επισκέπτες, ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Ναι, είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Φυσικά η ζωή είναι ζωή και υπάρχει πάντα ένα στοιχείο κινδύνου. Αλλά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό: Έχουμε κάνει ό, τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, αναλαμβάνοντας νωρίς δράση και όχι απλώς αναλαμβάνοντας δράση για τον έλεγχο των μετακινήσεων κλπ, ώστε η εξάπλωση να είναι ελάχιστη. Το κάναμε αυτό. Αλλά ενισχύσαμε επίσης το σύστημα υγείας μας. Το εθνικό μας σύστημα υγείας είναι τώρα πολύ πιο ισχυρό από ό,τι υπήρξε ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία του. Μπορείτε να φανταστείτε ότι αισθανόμαστε σίγουροι ότι έχουμε το σύστημα υγείας σε μια τέτοια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο».
Απευθυνόμενος ουσιαστικά σε δυνητικούς επισκέπτες της Ελλάδας, ο κ. Θεοχάρης απάντησε στο ερώτημα πόσο χαλαρωτικές μπορεί να είναι οι φετινές διακοπές, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας της εμπειρίας, που είναι το χαμόγελο, οι ανοιχτές αγκαλιές, το θερμό καλωσόρισμα, θα εξακολουθήσουν να είναι εκεί.
«Επίσης, θα έλεγα ότι ο ερχομός στην Ελλάδα θα έχει κι ένα θεραπευτικό μέρος, υπό την έννοια ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από αυτόν τον εγκλεισμό, από τη συνεχή ανησυχία στην οποία υποβληθήκαμε πολλοί για πολλούς μήνες. Υπάρχουν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας και άλλοι που πέρασαν επώδυνες διαδικασίες. Πιστεύω λοιπόν ότι χρειαζόμαστε όλοι αυτό το είδος της θεραπευτικής διαδικασίας που μπορεί να φέρουν οι διακοπές», πρόσθεσε ο κ. υπουργός.
Για το ζήτημα της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει από όσους έρχονται πίσω στη χώρα να μείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «είναι κατανοητό ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει αυτό που αισθάνεται ότι είναι απαραίτητο και το καλύτερο για την υγεία των πολιτών της. Αυτά τα ζητήματα είναι θέματα της κάθε χώρας. Όπως κάναμε εμείς με τους πολίτες μας, όταν κινηθήκαμε πολύ νωρίς προς ένα lockdown. Επομένως, αυτό το είδος "επιθετικότητας" που δείχνει η χώρα σας στη λήψη αυτών των αποφάσεων είναι εντελώς κατανοητό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τώρα είναι για εμάς η ώρα να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την άρση αυτών των περιορισμών, να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε όσο πιο πολλά εμπόδια γίνεται. Προτρέπουμε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και το ΗΒ: μόλις το κάνουμε αυτό, θα καλωσορίζαμε τέτοιες αμοιβαίες κινήσεις. Έτσι, εάν εμείς δεν επιβάλλουμε καραντίνα στον κόσμο που ταξιδεύει από το ΗΒ, από κάποια ημερομηνία και μετά, θα καλωσορίζαμε μία ανάλογη κίνηση από το ΗΒ».
Τέλος, σε ερώτηση πιο μέρος θα σύστηνε ο Έλληνας υπουργός στον υποψήφιο επισκέπτη της Ελλάδας να περάσει τις θερινές διακοπές του, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει ότι φέτος είναι η ώρα να πάει κανείς σε μικρότερα ξενοδοχεία μπουτίκ, και ακόμη και να εξορμήσει στα βουνά. Και ίσως εκείνοι που θα προτιμήσουν να περιμένουν λίγο και να μην πάνε το καλοκαίρι, ίσως να πάνε λίγο αργότερα μέσα στη σεζόν. Σίγουρα, έχουμε πολλές ορεινές περιοχές να πάει κανείς για πεζοπορία, και άλλες μορφές αθλητικών δραστηριοτήτων.
«Πιστεύω λοιπόν ότι ένα από τα πράγματα που αυτό τον χρόνο μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να αναστοχαστεί: να αναστοχαστεί τα πράγματα που παίρνουμε ως δεδομένα, ξέρετε, απλώς να πάει στα μικρά μέρη, μακριά από την τουριστική κίνηση».