Κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε κατά την διάρκεια της κρίσης στον οικονομικό τομέα, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη εκδήλωση του isyriza με τους νέους του κόμματος, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους σχεδιασμούς που, όπως εκτίμησε, έχουν στόχο την «ανοσία της αγέλης στην οικονομία και την περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας».
Κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε κατά την διάρκεια της κρίσης στον οικονομικό τομέα, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη εκδήλωση του isyriza με τους νέους του κόμματος, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους σχεδιασμούς που, όπως εκτίμησε, έχουν στόχο την «ανοσία της αγέλης στην οικονομία και την περαιτέρω υποβάθμιση της εργασίας».
Απαντώντας σε ερώτηση είπε: "Σε άλλες χώρες δοθήκαν επιδοτήσεις για να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας όπως έγινε εδώ. Σε άλλες χώρες η επιδότηση κάλυπτε το 100% του μισθού και έτσι στηρίχθηκε και η κατανάλωση και η οικονομία τους. Ορισμένες χώρες έδωσαν το 70% ή το 80% του μισθού. Αυτό έγινε έξω, εδώ αξιοποιήθηκε η κρίση για να γίνουν πράξη ιδέες που υπήρχαν και πριν στα μυαλά του ΣΕΒ. Η εκ περιτροπής εργασία ήταν μία ιδέα που υπάρχει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η τράπεζα εργαζομένων είναι παλιά ιδέα που βγήκε από τα συρτάρια. Θα έχουμε μισή εργασια και μισθό, που όμως δυστυχώς σημαίνει και μισή ζωή. Με φοβίζει και η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας, δίχως να μπουν κανόνες. Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του άφησε ένα μαξιλάρι για να αξιοποιηθεί ακριβώς τώρα, σε μία δύσκολη στιγμή, κάτι που δεν γίνεται, και γι αυτό πρόσθεσε, φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολλά λουκέτα. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των 533 ευρώ, είπε ότι είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ που εμείς θεσμοθετήσαμε. Τώρα αρχίζει να θεσμοθετείται ο μισθός των 533. Η αναδιάρθρωση της αγοράς, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, σημαίνει ότι μία σειρά μικρές επιχειρήσεις έχουν γίνει ζόμπι. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ανοσία αγέλης στην οικονομία. Όσοι δεν αντέξουν στην κρίση θα κλείσουν, και οι ισχυροί θα ενισχυθούν.
Απαντώντας στην τοποθέτηση νέου νοσηλευτή, είπε ότι η κρίση ανέδειξε τις τεράστιες ανεπάρκειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Είπε ακόμη: "Όλοι οι θιασώτες των αγορών, της ιδιωτικής υγείας, παιδείας κλπ, διαπίστωσαν ότι για να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των συγγενών τους θα έπρεπε να καταφύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η κρίση πρέπει να μας αναγκάσει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορούν τα πάντα, η ζωή η ίδια να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Θα πρέπει να ξαναστήσουμε σε υγιή βάση τα αγαθά για τη ζωή μας. Η υγεία η παιδεία δεν μπορούν να προσφέρονται μόνο σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Συνεχίζοντας είπε ότι τα συστήματα υγείας είναι αποδυναμωμένα σε όλη την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι "εμείς δώσαμε μάχες με την τρόικα και πετύχαμε κάποια πράγματα: δώσαμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους πολίτες μας, ενώ επαναφέραμε το ένα προς ένα στις προσλήψεις. Παρά τις 19.000 προσλήψεις που κάναμε, οι κενές οργανικές θέσεις είναι ακόμη 30.000. Η κυβέρνηση, ενώ ακύρωσε 1250 προσλήσεις που είχαμε εξαγγείλει και ενώ είχε ακυρώσει τον σχεδιασμό τον δικό μας για 10.000 προσλήψεις, κάνει τα λιγότερα και περιορίζεται σε 4.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας, εκ των οποίων 950 γιατροί και τους οποίους δεν έχουμε δει. Είπε ότι είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε τεστ για τον κορωνοιό και προτελευταίοι στις έκτακτες δαπάνες. Δεν τα είδαμε αυτά πουθενά, ενώ είδαμε τον ΣΚΑΙ να προβάλλει ότι είμαστε πρώτοι σε τέστ ανά κρούσμα και κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό. Μετά την κρίση, συνέχισε, καταλαβαίνει η κοινωνία πόσο σημαντικές είναι οι δαπάνες για τα δημόσια αγαθά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το προβάλλει στο επόμενο διάστημα.
Αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού λέγοντας ότι σε αυτό τον τομέα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, και γι' αυτό στην Ελλάδα η ύφεση θα έχει μεγαλύτερο βάθος. Είπε ακόμη: «Δεν βλέπω να υπάρχει σχεδιασμός και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Ο στόχος από τους ανθρώπους του κλάδου είναι να φθάσουμε το 25% του τζίρου της κίνησης. Κάποιοι θεωρούν ότι κι αυτός είναι μεγαλεπήβολος στόχος. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης μέσα από τρεις πτυχές. Η πρώτη είναι η στήριξη της εργασίας μέσω της επιδότησης κατά 100% του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους. Η δεύτερη είναι η ένταξη της πλειονότητας στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ ανάλογα με το μέγεθός τους, ώστε να μπορούν να ανοίξουν. Η τρίτη είναι ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, που συνολικά είναι το 10%, με στήριξη από το κράτος. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που θα καταθέσουμε για τον τουρισμό. Έτσι προστατεύεται και η επιχειρηματικότητα, και η εργασία».
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο τωρινό άνοιγμα των σχολείων, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του ήταν αντίθετο μ' αυτήν την επιλογή: Τα σχολεία θα ανοίξουν για 4 εβδομάδες. Παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο δίχως λόγο. Το θέμα δεν είναι αν τα νέα παιδιά θα κολλήσουν - που στην συντριπτική πλειονότητα το περνούν ελαφριά - αλλά ο κίνδυνος να το μεταφέρουν σε πρόσωπα που είναι πιο ευάλωτα. Αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά ζητήματα είπε: "Η άμεση διδασκαλία μέσα στην τάξη δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ψηφιακή διδασκαλία. Είναι ένα αναγκαίο κακό. Ωστόσο πρέπει να αναθεωρηθούν τα προγράμματα σπουδών, ώστε κάποια από την ύλη να διδαχθεί κανονικά. Η κυβέρνηση άργησε να ορίσει την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων. Η κυβέρνηση έχει μία αρνητική στάση απέναντι στη νέα γενιά, την στοχοποιεί. Είναι ενδεικτικό ότι η υπουργός Παιδείας ξαναφέρνει τη βάση του 10, κάτι που θα μειώσει τους εισακτέους. Επίσης, με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ εμείς τον είχαμε μειώσει. Θέλει να επιβάλει την ηλικία των 17 για την εισαγωγή στα ΕΠΑΛ. Αν η κυβέρνηση αισθάνεται την αλαζονεία της δημοσκοπικής της επιτυχίας, και νομίζει ότι της δίνει την δυνατότητα να κάνει τα πάντα πέρα από την θέληση της νέας γενιάς και της εκπαιδευτικής κοινότητας, πιστεύω ότι θα την πατήσει. Και άλλες κυβερνήσεις πιο ισχυρές την πάτησαν. Έχω και προσωπική εμπειρία, προέρχομαι από ένα τέτοιο κίνημα, και τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν.
Πηγή: ΑΜΠΕ