Πολιτιστικά
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 14:11

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ το «άνοιγμα» της Ακρόπολης

Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ, το σημερινό «άνοιγμα» των αρχαιολογικών χώρων και δη της Ακρόπολης, σχολιάζοντας πως μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας «η Αθήνα παίρνει προφυλάξεις για να δεχθεί τουρίστες με ασφάλεια».

Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ, το σημερινό «άνοιγμα» των αρχαιολογικών χώρων και κυρίως της Ακρόπολης, σχολιάζοντας πως μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, «η Αθήνα παίρνει προφυλάξεις για να δεχθεί τουρίστες με ασφάλεια».

Ανταποκριτές και δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης, που μπήκαν έπειτα από δύο μήνες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ήδη έχουν αναρτήσει σχετικά βίντεο.

Το αμερικανικό δίκτυο ABC, λίγες ώρες πριν το επίσημο «άνοιγμα», είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μέχρι το BBC και το  Al Jazeera, τα ρεπορτάζ τονίζουν το άνοιγμα του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου, έπειτα από δύο μήνες.

Διεθνή μέσα συγκαταλέγουν το «άνοιγμα» της Ακρόπολης μαζί με αυτό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ως δύο πολιτιστικά μνημεία, η επανέναρξη λειτουργίας των οποίων συμβολίζει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Οι επισκέπτες θα έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν όλους τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα, μετά από κλείσιμο δύο μηνών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το άνοιγμα της Ακρόπολης συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Πρώτη επισκέπτρια της Ακρόπολης, μετά από τους δύο μήνες που παρέμεινε κλειστή, ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ξενάγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.  Σε δηλώσεις της, η κα Σακελλαροπούλου, τόνισε τον συμβολισμό της ημέρας -καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

«Επισκέφτηκα πριν από λίγο με την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, το κάλλος του οποίου έχει εμπνεύσει και θα συνεχίσει να εμπνέει εσαεί ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου και συνέχισε.

«Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Με την φροντίδα στα μνημεία μας, με την αγάπη και την αναγνώριση στην αιώνια αξία τους και την αυστηρή τήρηση των υγιειονομικών μέτρων θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με διευρυμένο θερινό ωράριο, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις  8 το βράδυ,  και  με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, ζητείται :  η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής.

Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, για τους επισκέπτες, ενώ για τους ξεναγούς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.