Κόσμος
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007 16:06

Ανοικτή διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για την αντιπυραυλική ασπίδα

Ανοικτή παραμένει η διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, με τη Μόσχα να επιμένει πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά καθώς ενδέχεται να στραφούν κατά των συμφερόντων της.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών των υπουργών Εξωτερικών και ¶μυνας των δύο χωρών στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε το πάγωμα των σχεδίων εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας προκειμένου, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι αποτελεσματικές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός ¶μυνας της Ρωσίας δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία σήμερα καθώς το σχέδιο των ΗΠΑ θα μπορούσε να στραφεί κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε δε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να εξευρευθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες σε επίπεδο ειδικών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ρώσους αξιωματούχους, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για το ζήτημα.