Σε 19 συλλήψεις για παραβίαση των οδηγιών κοινωνικής αποστασιοποίησης προχώρησε το Σάββατο η αστυνομία του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα περιοριστικά μέτρα, στο πρώτο Σαββατοκύριακο αφότου ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε μια μικρή χαλάρωση της καραντίνας στη χώρα. Στους δρόμους και οι Ελβετοί.
Σε 19 συλλήψεις για παραβίαση των οδηγιών κοινωνικής αποστασιοποίησης προχώρησε το Σάββατο η αστυνομία του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τα περιοριστικά μέτρα, στο πρώτο Σαββατοκύριακο αφότου ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε μια μικρή χαλάρωση της καραντίνας στη χώρα.
Η μητροπολιτική αστυνομία γνωστοποίησε ότι μια ομάδα στο Χάιντ Παρκ, στο κέντρο του Λονδίνου, διαδήλωνε για τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης στην πανδημία Covid-19 και δεν συμμορφώθηκε στο κάλεσμα των αρχών να διαλυθεί.
«Ήταν απογοητευτικό που μια σχετικά μικρή ομάδα συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τους κανονισμούς, παραβιάζοντας ξεκάθαρα τις οδηγίες και θέτοντας στον κίνδυνο μόλυνσης τους ίδιους και άλλους» είπε ο Λόρενς Τέιλορ, αναπληρώτης υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
«Οι αστυνομικοί, για μία ακόμη φορά, τήρησαν μια μετρημένη στάση και επιχείρησαν να πείσουν το πλήθος να διαλυθεί. Εκείνοι δεν είχαν, ξεκάθαρα, καμία πρόθεση να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα 19 άνθρωποι να συλληφθούν...» ανέφερε.
Στην Ελβετία
Μαζικές διαμαρτυρίες έγιναν σήμερα και σε περισσότερες από 10 πόλεις της Γερμανίας.
Στο μεταξύ, η ελβετική αστυνομία διέλυσε σήμερα διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στη Βέρνη για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Η αστυνομία μπλόκαρε την πρόσβαση στην ομοσπονδιακή Πλατεία, κοντά στην οποία βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το πλήθος των διαδηλωτών, στην πλειονότητά του ώριμης ηλικίας, συγκεντρώθηκε κοντά στην ομοσπονδιακή πλατεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 200-300 άνθρωποι, μεταδίδει το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.
«Η δικτατορία δεν είναι αλληλεγγύη» αναγραφόταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Καμιά δεκαριά εξ αυτών προσήχθησαν από την αστυνομία κι οδηγήθηκαν σε αστυνομικά βανάκια, αναφέρει φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεκάδες άλλοι διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στα περίχωρα της Βέρνης. Περίπου 20 άνθρωποι που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν περικυκλώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και υποβλήθηκαν σε έλεγχο, σύμφωνα με το ATS.
Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σήμερα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελβετίας.
Στη Ζυρίχη, περί τους 100 διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, προτού τους διαλύσει η αστυνομία. Στη Βασιλεία, επίσης, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο, προτού διαδηλώσουν στους δρόμους, με την αστυνομία να τους υποβάλει σε έλεγχο.
Στην Ελβετία, όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, κάθε συνάθροιση άνω των πέντε ατόμων απαγορεύεται.
Στην Πολωνία
Την ίδια, η αστυνομία στη Βαρσοβία, στην Πολωνία, έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν η κυβέρνηση να ενεργήσει συντομότερα προκειμένου να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, μετά το lockdown για τον νέο κορωνοϊό.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Πόλη νωρίς το απόγευμα, κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «θα είναι όλα κανονικά και πάλι».
Η Πολωνία χαλαρώνει σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες τους περιορισμούς για τον νέο κορωνοϊό, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία της. Κομμωτήρια και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν πάλι τη Δευτέρα με νέα μέτρα ασφαλείας.
Όμως, οι διαδηλωτές, που συγκεντρώνονται τακτικά στη Βαρσοβία τις τελευταίες εβδομάδες, λένε ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί προκειμένου να μπορούν να βιοπορίζονται.
Η αστυνομία εμπόδισε την πορεία, επισημαίνοντας, σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στο Twitter, ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις εξακολουθούν και απαγορεύονται, βάσει των κυβερνητικών περιορισμών.
«Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε περιστατικά επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας. Λόγω των επιθέσεων στους δημόσιους λειτουργούς, χρησιμοποιούμε μεθόδους άμεσης αντιπαράθεσης, όπως φυσική δύναμη και δακρυγόνα» αναφέρει η αστυνομία.
Η Πολωνία μετρά 18.257 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 915 θανάτους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters