Η χθεσινή, ξεχωριστή αλλά σχεδόν ταυτόχρονη, επίσκεψη του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κέντρο της Αθήνας, συνοδεία φωτογράφων και πολιτικών στελεχών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες: η άτυπη προεκλογική εκστρατεία άρχισε ήδη, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Η χθεσινή, ξεχωριστή αλλά σχεδόν ταυτόχρονη, επίσκεψη του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κέντρο της Αθήνας, συνοδεία φωτογράφων και πολιτικών στελεχών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες: η άτυπη προεκλογική εκστρατεία άρχισε ήδη.
Όσο και αν διαψεύδεται επισήμως, τα επιτελεία έχουν ήδη λάβει θέσεις για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι αρχηγοί πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους, ο κομματικός χαρτοπόλεμος φουντώνει ακόμη και για την πιο ασήμαντη αφορμή και η Βουλή νομοθετεί «σαν να μην υπάρχει αύριο». Από κοντά και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που ρωτούν για τα πάντα, ενώ στον χορό μπαίνουν ακόμη και οι εταιρείες στοιχήματος που προσφέρουν αποδόσεις για την πρόβλεψη του χρόνου διενέργειας των επόμενων βουλευτικών εκλογών.
Όμως, το προεκλογικό «άρωμα» δεν αναδίδεται μόνο από την παρατήρηση συμπεριφορών στο πεδίο της πολιτικής και της επικοινωνίας. Προκύπτει, κυρίως, από τη συνειδητοποίηση τριών παραγόντων που επιδρούν στον μακροπρόθεσμο κυβερνητικό προγραμματισμό. Πρώτον, η Ν.Δ. και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν ευρεία υπεροχή στις δημοσκοπήσεις, η οποία ουσιαστικά δεν αμφισβητείται ούτε από την αντιπολίτευση. Δεύτερον, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε ύφεση η οποία βαθαίνει καθημερινά. Τρίτον, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει στην ύφεση με την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος αυστηρής λιτότητας το οποίο θα έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.
Κάπου εδώ τελειώνουν οι βεβαιότητες του εκλογικού σχεδιασμού. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο της «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία» και η συντριπτική δημοφιλία της Ν.Δ. Εξίσου δύσκολο είναι να προβλεφθεί εάν ισχύουν οι θεωρίες περί ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2021 ή θα διαψευστούν όπως εκείνες που έλεγαν ότι η ύφεση του 2009 θα διαρκούσε «δύο-τρία χρόνια».
Η κυριότερη «αιρεσιμότητα» είναι, όμως, αυτή καθαυτή η υγειονομική κρίση. Στην παρούσα συγκυρία τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να επιτρέπουν σκέψεις για τη διενέργεια εκλογών. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν τα πράγματα θα συνεχιστούν έτσι ή αν ο ιός επανέλθει το φθινόπωρο. Από όλα αυτά θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε ένα θερμό εκλογικό καλοκαίρι.