Μόνιμες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων φαίνεται πως φέρνει η πανδημία κορωνοϊού, με πολλές εταιρείες να στρέφονται στην τηλεργασία, προκειμένου να περιορίσουν τον συνωστισμό στις εγκαταστάσεις τους.
Μόνιμες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων φαίνεται πως φέρνει η πανδημία κορωνοϊού, με πολλές εταιρείες να στρέφονται στην τηλεργασία, προκειμένου να περιορίσουν τον συνωστισμό στις εγκαταστάσεις τους.
Αν και σταδιακά, σε παγκόσμια κλίμακα, ξεκίνησε η άρση των μέτρων τα οποία είχαν ληφθεί για να μειωθεί η διασπορά του ιού, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν να διατηρήσουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, επανεξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Το Twitter, για παράδειγμα, έκανε γνωστό αυτήν την εβδομάδα πως θα επιτρέπει στους εργαζομένους του να εργάζονται σε μόνιμη βάση από το σπίτι, στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί.
Το παράδειγμα του Twitter
Σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους, ο CEΟ της Twitter Τζακ Ντόρσεϊ ανέφερε πως η εταιρεία δεν θα ανοίξει τα γραφεία της τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το BuzzFeed News. Τα επαγγελματικά ταξίδια, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ακυρώνονται όπως και οι εκδηλώσεις που προέβλεπαν παρουσία εκατοντάδων ατόμων.
Ωστόσο, ακόμη και μετά το άνοιγμα των γραφείων, οι εργαζόμενοι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν σε αυτά αν δεν το επιθυμούν, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ ανακοίνωσε την επέκταση επιδόματος 1.000 δολαρίων για δουλειά από το σπίτι, δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αγοράσουν εξοπλισμό γραφείου. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι το Twitter θα αρχίσει να κλείνει τα γραφεία του, καθώς για ορισμένες εργασίες είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι ορισμένοι υπάλληλοι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο γραφείο.
Εργασία από το σπίτι και σε άλλες εταιρείες
Εξάλλου, η Google και το Facebook επέκτειναν τις πολιτικές τους για εργασία από το σπίτι έως το 2021. Η Amazon επέκτεινε την πολιτική της για εργασία από το σπίτι έως τουλάχιστον στις αρχές Οκτωβρίου. Άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η JPMorgan Chase και η Nationwide Insurance, έκαναν επίσης γνωστό ότι θα επεκτείνουν τις επιλογές για τηλεργασία και μετά την πανδημία.
Η τηλεργασία, άλλωστε, θα μπορούσε τελικά να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών. Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν φόβοι πως θα ενισχυθούν οι ανισότητες, μεταξύ εκείνων που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι και των εργαζομένων που πρέπει να δίνουν το «παρών» στους χώρους εργασίας, λόγω του αντικειμένου τους.
Με πληροφορίες από BuzzFeed, The Week