Κοινωνία
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 10:31

5 ειδήσεις για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί μεγάλη επιχείρηση σαρωτικών ελέγχων και ιχνηλατήσεων στον οικισμό Ρομά, στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, μεταξύ των κατοίκων, που σήμανε εκ νέου συναγερμό στον θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όσο και στις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής. 

 

 

Η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος με 6% συρρίκνωση του ΑΕΠ, προβλέπει η EBRD, η οποία σε αντίθεση με Κομισιόν- ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς υπολογίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 θα καλύψουν το χαμένο έδαφος. Χτυπάει πάντως και εκείνη καμπανάκι για κινδύνους. 

 

Με δεδομένη τη μεταβλητότητα στη διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα η αγορά της Αθήνας καλείται να ορίσει μια νέα κατάσταση ισορροπίας. Αυτή διαμορφώνουν οι πληροφορίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αλλά και η έξοδος τεσσάρων μετοχών από τον βασικό δείκτη της MSCI. 

 

Τουρισμός και εστίαση αποτελούν του δύο  «πρωταγωνιστές» των ημερών αυτών ενόψει και των ανακοινώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση  για τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων. Σημαντικό μέρος των μέτρων που εξετάζονται με ορισμένα από αυτά να έχουν σχεδόν «κλειδώσει» αφορά φορολογικές μειώσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα που σερβίρονται, πιθανότατα στο 13% από 24% που είναι τώρα.

 

Υπεγράφη η σύμβαση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην εταιρεία «Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.», με το τίμημα να ανέρχεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας). Στόχος είναι η δημιουργία ενός κορυφαίου πόλου τουρισμού και αναψυχής.