Κόσμος
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007 21:07

Χ. Κλίντον: Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για το Ιράν

«Όλες οι επιλογές για το Ιράν παραμένουν στο τραπέζι εφόσον η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες».

Αυτό αναφέρει η υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2008, Χίλαρι Κλίντον, σε άρθρο της στο περιοδικό «Foreign Affairs».

Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει κίνητρα στην Τεχεράνη, αν το Ιράν τερματίσει τις φιλοδοξίες του στον πυρηνικό τομέα, αν σταματήσει «να παρέχει βοήθεια στην τρομοκρατία» και, τέλος, «αν διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο ως προς τη σταθεροποίηση του Ιράκ».

Όσον αφορά το διπλωματικό διάλογο με την Τεχεράνη, μελλοντικά, η κ. Κλίντον παρατήρησε πως «η αληθινή ηγεσία ενός κράτους απαιτεί κάποιας μορφής διαπραγματεύσεις και με τον αντίπαλό μας» και ότι «μία ρωμαλέα διπλωματία τίθεται ως το προαπαιτούμενο για να επιτευχθούν οι στόχοι μας».

Στο άρθρο της η Χίλαρι Κλίντον σημειώνει ακόμη ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, «για να εξαλείφονται οι φιλοδοξίες του Ιράν στον πυρηνικό τομέα». Μέσω μιάς ταυτόχρονης μείωσης των πυρηνικών δυνάμεών τους, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα «θα στείλουν μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς τη διεθνή κοινότητα» επισήμανε.

Για το Ιράκ, η κ. Κλίντον υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να εκπονηθεί μία στρατηγική με στόχο τη σταθεροποίησή του» και να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και το Ιράν, ώστε να «παραμένουν εκτός (των τεκταινομένων) στο Ιράκ». Πρόσθεσε τέλος ότι 60 ημέρες μετά την έναρξη της προεδρικής θητείας της, εφόσον εκλεγεί, θα εξαγγείλει πρόγραμμα επιστροφής Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ στην πατρίδα.