Κοινωνία
Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 15:17

Πολ Κρούγκμαν: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Ελλάδα τα κατάφερε

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, σχολιάζει σε άρθρο τους New York Times ο Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκαν αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας. «Η σύνθλιψη της καμπύλης δεν είναι εύκολη, είναι όμως δυνατή. Η αλήθεια είναι ότι πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως τη Νέα Ζηλανδία και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη επιτύχει», τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν επισημαίνοντας ότι οι χώρες αυτές έλαβαν μέτρα εγκαίρως αντί να χρονοτριβούν επιμένοντας στην άρνηση.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, σχολιάζει σε άρθρο τους New York Times ο Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκαν αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας.

«Η σύνθλιψη της καμπύλης δεν είναι εύκολη, είναι όμως δυνατή. Η αλήθεια είναι ότι πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως τη Νέα Ζηλανδία και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη επιτύχει», τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν επισημαίνοντας ότι οι χώρες αυτές έλαβαν μέτρα εγκαίρως αντί να χρονοτριβούν επιμένοντας στην άρνηση.

«Ακόμη και περιοχές με μεγάλες εστίες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων εάν παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο τους», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος στο άρθρο του με τίτλο «πώς να δημιουργήσεις μια ύφεση από πανδημία».

«Σκεφτείτε τη Νέα Υόρκη, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νέων κορυσμάτων και θανάτων αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτό που ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Αλλά για να συμβεί, πρέπει να μείνεις προσηλωμένος στον στόχο και αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει ο Τραμπ και η παρέα του», προσθέτει ο Πολ Κρούγκμαν, σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσει τους κινδύνους μίας πρόωρης επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, η ουσία εν προκειμένω δεν είναι μόνο η επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου – κάτι το οποίο πράγματι πέτυχαν οι ΗΠΑ – αλλά η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και παράλληλα η διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε μεγάλη κλίμακα ώστε διευκολυνθεί η ιχνηλάτηση των επαφών και να περιορίζονται τα νέα κρούσματα.

Με άλλα λόγια, καταλήγει ο Κρούγκμαν, αυτό που μπορεί να μετατρέψει μία πανδημία σε πραγματική ύφεση είναι η έλλειψη υπομονής του Ντόναλντ Τραμπ και η έλλειψη υπομονής για σκληρή δουλειά.

naftemporiki.gr