Πολιτική
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 12:39

Κείμενο δέκα θέσεων για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ από τους προέδρους συνδικαλιστικών οργανώσεων

«Η επικράτηση ψύχραιμων και ώριμων σκέψεων σχετικά με την πολιτική διαδικασία η οποία πρέπει ν’ακολουθηθεί, παρέχει τη δυνατότητα ουσιαστικής ανίχνευσης των αιτιών της εκλογικής ήττας και κυρίως της αναζήτησης του "δέον γενέσθαι", προκειμένου το ΠΑΣΟΚ ταχύτατα ν’ανασυγκροτηθεί να ν’αναταχθεί πολιτικά, ώστε να γίνει και πάλι αξιόπιστο, αξιόμαχο και νικηφόρο».

Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγόπουλος (Πρόεδρος ΓΣΕΕ), Σ. Παπασπύρος (Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Τ. Καραμίχας (Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ) , Γ. Γωνιωτάκης (Πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ) και Δ. Ασημακόπουλος (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ), στο κείμενο δέκα θέσεων που παρουσίασαν για το μέλλον του Κινήματος.

Τα κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο για συζήτηση ενόψει της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υπογραμμίζεται, «απαιτείται και στα ζητήματα του κόμματος να πράξουμε ότι στην καθημερινή ζωή. Να μη συγκαλύψουμε τα λάθη μας. Να μην επιχειρήσουμε να τα διορθώσουμε με νέα λάθη. Απαιτούνται καθαρές αποδοχές και αλλαγή πλεύσης».

Μεταξύ άλλων προτείνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία των μελών, τα οποία θα προσδιορίζονται με σαφείς κανόνες και προϋποθέσεις στα μητρώα του Κινήματος. Η πρόταση θα κατατεθεί και στο τακτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο -όπως επισημαίνεται- θα πρέπει να έχει και καταστατικό χαρακτήρα.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι όλα όσα συνέβησαν το 2004 ήταν προϊόν ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την επιλογή του Προέδρου κ.Κ.Σημίτη να μην οδηγήσει το κίνημα στην εκλογική αναμέτρηση παραδίδοντας το "τιμόνι" στον Γ.Α.Παπανδρέου. Και τότε θεωρήσαμε και τώρα εξ’αποτελέσματος δικαιωνόμαστε, ότι επρόκειτο για λάθος του Γ.Α.Παπανδρέου να αποδεχθεί, ενώ ήταν μαθηματική βέβαιη η ήττα αν όχι η συντριβή», σημειώνεται στο κείμενο και επισημαίνεται:

«Η ήττα ήρθε, το εύρος της περιορίστηκε και ο Πρόεδρος είχε μια "λευκή επιταγή" ως προϊόν της διαδικασίας και κυρίως γιατί ο πολιτικός διάλογος είχε για χρόνια πολλά πριν εκλείψει από το κίνημά μας. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα για την εκλογή Προέδρου».