Κόσμος
Κυριακή, 10 Μαΐου 2020 15:46

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία βρίσκει ελεύθερο πεδίο;

Ανησυχία προκαλεί στη Λευκωσία η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις ενέργειες της Άγκυρας.

Ανησυχία προκαλεί στη Λευκωσία η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις ενέργειες της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει το Philenews η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο εφιαλτικά σενάρια: το πρώτο αφορά στην αποστολή γεωτρύπανου από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δυτικά της Κύπρου και δεύτερον η αποστολή γεωτρύπανου νοτίως της χώρας, εντός των αδειοδοτημένων οικοπέδων και να επιχειρηθεί εξόρυξη. Όπως και το πρώτο, έτσι και το δεύτερο γεωτρύπανο βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διαδικασίας για να επιχειρήσουν εξόρυξη φυσικού αερίου. 

Την ίδια ώρα, οι συνεργαζόμενες με την Κυπριακή Δημοκρατία εταιρείες έχουν αναστείλει τα προγράμματά τους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Σύμφωνα με την επίσημη αλληλογραφία, που έχει ενώπιόν της η Λευκωσία, οι εταιρείες αυτές θα επιστρέψουν στην περιοχή το πιο νωρίς σ’ ένα χρόνο από τώρα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, αυτό που γνωρίζει η κυβέρνηση από την ενημέρωση που έτυχε από τις ίδιες τις εταιρείες είναι ότι: 1. Η κοινοπραξία Total/ENI θα επανέλθει σ’ ένα χρόνο Μάρτιο/Απρίλιο του 2021 και 2. Η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum θα συνεχίσει σ’ ενάμιση χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2021.

Ωστόσο, η επανάνοδος των πετρελαϊκών κολοσσών δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο, αφού όλα θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες. Κυρίως αυτό που θα καθορίσει τα επόμενά τους βήματα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τα οικονομικά δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν τη δεδομένη στιγμή.

Η αποχώρηση των ξένων εταιρειών από την περιοχή αφήνει μόνο του το τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο δεν έχει παρά να συνεχίσει το έργο του. Στα ερωτήματα που τίθενται σε αξιωματούχους στη Λευκωσία για τις συγκεκριμένες εξελίξεις παραδέχονται – άμεσα ή έμμεσα – πως αυτή τη στιγμή στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται μόνη της η Τουρκία, η οποία έρχεται να εκμεταλλευθεί και πάλι, τα όποια κενά δημιουργούνται στην περιοχή. 

Φαίνεται πως την ίδια ώρα ούτε η Κύπρος αλλά ούτε και οι χώρες της περιοχής έχουν κάποια απάντηση στις τουρκικές ενέργειες. Ενόχληση και εκνευρισμός υπάρχει σ’ όλες τις γειτονικές χώρες από τις κινήσεις της Τουρκίας, πλην όμως αντίδραση δεν έχει καταγραφεί.