Εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν μετά από μια πολυήμερη παύση. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την παγκόσμια κοινότητα.
Της Δέσποινας Χονδράκη*
Εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν μετά από μια πολυήμερη παύση. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την παγκόσμια κοινότητα.
Σε μια προσπάθεια να μην είμαστε αρνητικά προδιατεθειμένοι, η κάθε επιχείρηση μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τα δεδομένα της. Η αναδιάρθρωση της επιχείρησης και του τρόπου λειτουργίας της θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της εκάστοτε διοίκησης αυτή την ώρα.
Σαφώς το πρώτο βήμα είναι η εκτίμηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και η εικόνα των ταμειακών ροών της επιχείρησης, τι θα εισπράξει και τι θα πληρώσει στους επόμενους μήνες. Έχουν ανακοινωθεί (και δημοσιευθεί) αρκετά εργαλεία προς τις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση και θα πρέπει να γίνει ορθολογική χρήση σε αυτά ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες. Τα μέτρα που έχουν δημοσιευθεί είναι κυρίως βραχυπρόθεσμα και αφορούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τη μετάθεση πληρωμής υποχρεώσεων, την ανάληψη μέρους του κόστους μισθοδοσίας και τον δανεισμό απευθείας από το Κράτος.
Η παρακολούθηση των παραπάνω ιδανικά θα μπορούσε να γίνει με την κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), προκειμένου να είναι ξεκάθαροι ποσοτικά οι στόχοι της τρέχουσας περιόδου. Το επιχειρηματικό σχέδιο απευθύνεται από τη διοίκηση της επιχείρησης προς κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο, είτε αυτός είναι Τράπεζα ή επενδυτής είτε πελάτης-προμηθευτής, και μπορεί να συμβάλει στην αξιόπιστη και την άμεση συνέχιση των εργασιών της επιχείρησης. Ουσιαστικά, γίνεται μια πλήρης καταγραφή της παρούσας κατάστασης της επιχείρησης και του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, λεπτομερής καταγραφή των στόχων και προοπτικών ανάπτυξης καθώς και ανάγκη πιθανής χρηματοδότησης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνεται βαρύτητα στην καταγραφή των στόχων και των εργασιών που είναι απαραίτητο να γίνουν οπότε η παρακολούθηση και η τελική αξιολόγηση τους καθίσταται αδύνατη.
Ένα βασικό σημείο που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στις Ελληνικές επιχειρήσεις είναι η ανάλυση των δεδομένων τους. Η απουσία της στοχευμένης επεξεργασίας των αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης αφήνει τη διοίκηση χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες με συνέπεια τη λήψη αβάσιμων αποφάσεων. Είναι απαραίτητη η προσπάθεια ανάλυσης του αποτελέσματος κάθε προϊόντος για να γνωρίζει η διοίκηση αν είναι συμφέρουσα η παραγωγή του, καθώς και εάν στρατηγικά θέλει να αναπτύξει περισσότερο ή λιγότερα μια γραμμή παραγωγής. Η συγκυρία είναι τέτοια που επιβάλλονται αλλαγές, αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρηματοοικονομικό τους μοντέλο. Στόχος αυτής της αναδιάρθρωσης θα είναι η βελτίωση της διαχείρισης στα διαθέσιμα –ίδια ή δανειζόμενα– κεφάλαια της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή θα φέρει σε επαφή τους δανειστές και τους δανειζόμενους και θα συνεκτιμηθεί η καταγεγραμμένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης προς όφελός της.
Μια δύσκολη νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται, μέσα από την οποία όμως ξεπηδούν αισιόδοξα μηνύματα και ευκαιρίες. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις αλλαγές που θα αναγκαστούμε να κάνουμε, προκειμένου να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την επιχείρηση μας. Στο χέρι μας είναι, ας το προσπαθήσουμε!
*Ιδιότητα: Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής