Κοινωνία
Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 17:07

ΣτΕ: Αναρμόδιο για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου που αναγνωρίζει την ουκρανική αυτοκεφαλία

Ως απαράδεκτη απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση της «Πανελλήνιας Ορθόδοξης Ένωσης» και ιδιωτών, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αναγνώριζε το δικαίωμα του Πατριαρχείου να ανακηρύξει ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική Εκκλησία.

Ως απαράδεκτη απέρριψε η Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση της «Πανελλήνιας Ορθόδοξης Ένωσης» και ιδιωτών, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αναγνώριζε το δικαίωμα του Πατριαρχείου να ανακηρύξει ως αυτοκέφαλη την Ουκρανική Εκκλησία.

Με την υπ΄ αριθμ. 944/2020 απόφασή τους οι Σύμβουλοι έκριναν ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αφορά εσωτερικό εκκλησιαστικό ζήτημα σχετικό με την διάρθρωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και τις διορθόδοξες σχέσεις.

Σύμφωνα με την απόφασή τους, το θέμα αυτό ρυθμίζεται αποκλειστικά από το κανονικό δίκαιο και όχι από πολιτειακούς κανόνες και δεν συνεπάγεται έννομες συνέπειες στην κατάσταση και τις αρμοδιότητες πολιτειακών οργάνων.

Επομένως, συνεχίζει η Ολομέλεια, η αίτηση ακυρώσεως είναι απαράδεκτη γιατί στρέφεται κατά πράξεως πνευματικού περιεχομένου, η οποία δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως, δηλαδή δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους απαράδεκτα ζητείται η ακύρωση του Ειρηνικού Γράμματος του Αρχιεπισκόπου προς τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

naftemporiki.gr