Πολιτική
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007 15:28

Ευ. Βενιζέλος: «Στο Ασφαλιστικό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπεκφεύγει με γενικολογίες»

«Στο Ασφαλιστικό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε να σιωπά ούτε να υπεκφεύγει με γενικολογίες», υπογράμμισε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφηνοντας και πάλι αιχμές για τον αντίπαλό του Γιώργο Παπανδρέου και τις θέσεις του στο πρόβλημα του ασφαλιστικού.

Σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του για την κοινωνική ασφάλιση, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό «κορυφαίο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της χώρας» που -όπως είπε- συνδέεται όχι μόνο με το μέλλον του κοινωνικού κράτους, αλλά με το ίδιο το μέλλον της κοινωνίας και την αντοχή του κοινωνικού ιστού.

«Οφείλουμε εμείς ν’ αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, των προτάσεων και του διαλόγου. Το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο την κυβερνητική μας πολιτική, αλλά το ιδεολογικό στίγμα και το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Στο Ασφαλιστικό το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ αποδείξει και τον προοδευτικό και λαϊκό του χαρακτήρα, και την ικανότητα διακυβέρνησης που έχει. Πρέπει επιτέλους να διαμορφώσουμε εμείς την ατζέντα».

«Απαντούμε -τόνισε- στον κ. Καραμανλή με συγκροτημένες προτάσεις και θετικές πρωτοβουλίες. Απαντούμε στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, που επιχειρεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία με συστηματική κινδυνολογία για άμεση κατάρρευση του συστήματος και με συνεχείς απειλές για μείωση των συντάξεων και αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας».

Όπως σημείωσε, η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην εγκατάλειψη του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και στην άνθιση μιας ιδιωτικής ασφάλισης. «Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της συντηρητικής πολιτικής. Αυτό για μας είναι απαράδεκτο, δεν θα περάσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος μίλησε για επιστημονική, δίκαιη και αναλογιστικά τεκμηριωμένη λύση του Ασφαλιστικού:

«Στις 12 Νοεμβρίου -είπε- εμείς αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. Πρέπει να δείξουμε ότι όταν υπάρχει μια κυβέρνηση ικανή να διευθύνει και να εγγυηθεί τον κοινωνικό διάλογο, ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να καταλήξει σε θέσεις που είναι εφαρμόσιμες και ταυτόχρονα προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει λύση, χωρίς μείωση των συντάξεων και χωρίς αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας, λύση επιστημονικά και αναλογιστικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά δίκαιη».

Σε ερώτηση αν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι υπέρ της εφαρμογής των νομοθετημένων ορίων ηλικίας. Όπως είπε, εφ' όσον τηρούνται τα νομοθετημένα όρια και εφ' όσον η κυβέρνηση δεν πανικοβάλλει με την κινδυνολογία της τους ασφαλισμένους και δεν δημιουργεί κύμα πρόωρης φυγής και πρόωρης συνταξιοδότησης με μειωμένες συντάξεις, τα όρια αυτά είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.