Με επιστολή - έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ενώσεις και οι σύλλογοι συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, καθώς και ο ΟΣΔΕΛ, διατυπώνουν σειρά αιτημάτων, προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Με επιστολή - έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ενώσεις και οι σύλλογοι συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, καθώς και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), διατυπώνουν σειρά αιτημάτων, προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Την επιστολή συνυπογράφουν ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (GREEK ΙΒΒΥ), η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ) και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ).
Στην επιστολή εκτίθεται η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του βιβλίου και του Τύπου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Oι εκδοτικές επιχειρήσεις σταμάτησαν ή περιόρισαν την παραγωγή νέων τίτλων και οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν ακόμα κλειστές, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης -όπως και η συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού- αναβλήθηκε, οι δημόσιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον. Η διαφημιστική αγορά έχει συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα τα ψηφιακά, αλλά και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής επικοινωνίας να απολέσουν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων τους. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την αγορά της ενημέρωσης, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα στους εκδότες Τύπου και κατ’ επέκταση στους δημοσιογράφους, για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους, ενώ η λογοκλοπή από παρασιτικές ιστοσελίδες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Οι συντάκτες, στο παράρτημα που συνοδεύει την επιστολή, εκθέτουν αναλυτικά τα αιτήματά τους, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
Άμεση επίλυση του θέματος του δημόσιου δανεισμού.
Εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks).
Άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και κατά προτεραιότητα του συγγενικού δικαιώματος στο ενημερωτικό ψηφιακό περιεχόμενο- προκειμένου να διεκδικηθεί αμοιβή από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Διάθεση στον πολιτισμό σημαντικού μέρους των 340 εκ ευρώ, που αντιστοιχούν στη χώρα μας, από τα κονδύλια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative – CRII και CRII Plus), αλλά και κάθε άλλου ταμείου ή κονδυλίου που προορίζεται για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.
Προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), την καταπολέμηση της λογοκλοπής και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής των δημιουργών.
Αναστολή για τα έτη 2020 και 2021 του ανώτατου ορίου των διαχειριστικών εξόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), που επιβάλλει το άρθρο 18 του ν. 4481/2017.
Επίλυση του ζητήματος του ΦΠΑ επί των διαχειριστικών εξόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).
Έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας που να επιβεβαιώνει ότι δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές στην περίπτωση εσόδων από πνευματικά δικαιώματα.
Το βιβλίο και ο Τύπος αποτελούν τους πυλώνες κάθε ευνομούμενης πολιτείας, τους εγγυητές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χωρίς βιβλία δεν υφίσταται πολιτισμός και εκπαίδευση, χωρίς εφημερίδες και περιοδικά δεν υφίσταται ενημέρωση και έλεγχος των εξουσιών. Σπουδαία όμως είναι και η συμβολή τους στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελούν έναν σημαντικότατο συντελεστή ανάπτυξης. Συνεπώς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στον εκδοτικό κλάδο, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, εικονογράφοι, εκδότες, αλλά και τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι. Είναι εκείνες και εκείνοι που φροντίζουν, πολύ συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, για την πνευματική μας υγεία.
Οι συνυπογράφοντες ζητούν την προσοχή και τη στήριξη του πρωθυπουργού και δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν με την τεχνογνωσία και όλες τους τις δυνάμεις τους στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για τη στήριξη του βιβλίου, του Τύπου και της πολιτιστικής βιομηχανίας εν γένει.