Μετά από έξι εβδομάδες περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, η χώρα κάνει σήμερα το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στη νέα καθημερινότητα, προχωρώντας στη χαλάρωση των μέτρων και στη σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο, με τις υγειονομικές αρχές να αναγνωρίζουν ότι βαδίζουμε σε «αχαρτογράφητα νερά» και τους πολίτες να καλούνται να συνηθίσουν σε μία νέα πραγματικότητα με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής, αλλά και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Διαβάστε τι αλλάζει, τι επιτρέπεται και τι όχι.
Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια είναι τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως, ενώ 247.473 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε εμφανίστηκε ο Covid-19 στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Τα περισσότερα εξακολουθούν να καταγράφονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Παρόλα αυτά δεν συμφωνούν όλοι με τις πολιτικές των lockdown και των αυστηρών περιορισμών. Μεταξύ των διαφωνούντων ο καθηγητής επιδημιολογίας του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης. Τονίζει ότι με βάση τα δεδομένα ο Covid-19 δεν είναι τόσο θανατηφόρος ώστε να λαμβάνουμε μέτρα με καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Δέχεται πάντως και ο ίδιος κριτική. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.
Στο οικονομικό πεδίο οι συνέπειες είναι σίγουρα βαρύτατες. Στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπεται ύφεση έως και 7,9% στο δυσμενές σενάριο. Τουρισμός, μεταφορές και ναυτιλία οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο ενώ το χρέος θα φτάσει στο 188,8% του ΑΕΠ το 2020 για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το επόμενο έτος (2021).
Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν και δύσκολες, συχνά ανορθόδοξες αποφάσεις. Στην εποχή του κορωνοϊού και της βαθιάς ύφεσης, οι κεντρικές τράπεζες, έχοντας εξαντλήσει τα όρια της νομισματικής χαλάρωσης, προσανατολίζονται σε ρηξικέλευθες επιλογές, όπως η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο. Στην Ευρωζώνη όμως, μπορεί πράγματι η ΕΚΤ να σπάσει και αυτό το ταμπού;