Εναλλακτικές μορφές καυσίμων αναζητάει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να στηρίξει τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή.
Εναλλακτικές μορφές καυσίμων αναζητάει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να στηρίξει τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή.
Στο πλαίσιο αυτό – πέραν της εγκατάστασης νέων μονάδων φωτοβολταϊκών – εξετάζεται και η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών σε εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία.
Η παραγόμενη ενέργεια, μάλιστα, αναμένεται να αποτελέσει μία από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας του νέου, υπό κατασκευή, εργοστασίου «Πτολεμαΐδα 5».
Άλλωστε, η νέα μονάδα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το 2022, θα τροφοδοτείται με λιγνίτη μόνο έως το 2028, όταν και ξεκινήσει η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας έως το 2023.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη Mitsubishi, η οποία αποτελεί τον κατασκευαστή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της νέας μονάδας, να εκπονήσει ειδική μελέτη για τη βέλτιστη επιλογή ως προς το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί από το 2028.
Οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται – πέρα της καύσης βιομάζας μέσω ενεργειακών φυτών - αφορούν το φυσικό αέριο ή την καύση σκουπιδιών, χωρίς να αποκλείεται και ένας συνδυασμών αυτών των δύο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ