Πολιτική
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 22:28

Metron Analysis: Διπλάσιο προβάδισμα ΝΔ - Ανησυχία για τα «απόνερα» του Covid-19

Με πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα, βαθμολογούν την κυβέρνηση οι πολίτες, με βάση τις απαντήσεις τους στη δημοσκόπηση του Forum της Metron Analysis για το Mega, κατά την περίοδο 22-28 Απριλίου, σε δείγμα 1.204 ατόμων. Οι περισσότεροι, πάντως, απαντούν πως αγωνιούν για την επόμενη ημέρα στην οικονομία και τα «απόνερα» της πανδημίας. Αναλυτικά τα ευρήματα.

Με πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα, βαθμολογούν την κυβέρνηση οι πολίτες, με βάση τις απαντήσεις τους στη δημοσκόπηση του Forum της Metron Analysis για το Mega, κατά την περίοδο 22-28 Απριλίου, σε δείγμα 1.204 ατόμων. Οι περισσότεροι, πάντως, απαντούν πως αγωνιούν για την επόμενη ημέρα στην οικονομία και τα «απόνερα» της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς λαμβάνει 42,5%, έναντι 21,4%.

Τρίτο έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5% κι ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,7%, το Μέρα25 με 3,2% και η Ελληνική Λύση με 1,5%.

Στην ερώτηση για το ποιο πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το 38% απαντά η επιδημία του κορωνοϊού, το 31% η οικονομία, το 9% η ανεργία και το 8% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία αγωνιά τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και για την επόμενη ημέρα στην οικονομία μετά τις επιπτώσεις από το lockdown.

Σύμφωνα με τη Metron Analysis, τον Ιανουάριο ο φόβος για την πανδημία ήταν στο 1%, εκτοξεύτηκε στο 49% στις 20 Μαρτίου και βρέθηκε στο 40% στις 20 Απριλίου.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το πώς αντέδρασε στην πανδημία, το 97% των ερωτηθέντων απαντά πως απέδειξε ότι είναι αναγκαίο και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Για την οικονομία, είναι πλέον στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2019, με τους πολίτες να ανησυχούν για το αύριο.

Στην ερώτηση για τις εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης, ανά τομέα καταγράφονται τα εξής:

Σχεδόν 9 στους 10 (87%) κρίνουν μάλλον θετικά την κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας/κορωνοϊός και μόλις το 10% κρίνει αρνητικά.

Το 74% συμφωνεί με την κυβέρνηση στις ενέργειές της αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κράτους.

Το 60% κρίνει θετικά και τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, 6 στους 10 έχουν θετικές εντυπώσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, το 54% συμφωνούν με την κυβέρνηση στη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, το 52% στα θέματα Παιδείας και το 46% στην φορολογική πολιτική.

Αντιθέτως, μόνο το 37% έχει θετικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση στο Μακεδονικό (44% μάλλον αρνητικές), στα εργασιακά θέματα (40% έναντι 49%) και στο μεταναστευτικό (40% έναντι 55%). Μάλιστα, το 55% των μάλλον αρνητικών εντυπώσεων στο μεταναστευτικό είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, θετικά-αρνητικά, και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία, θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει), από το +19 πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τον Απρίλιο καταγράφεται πτώση στο -44%, καθώς το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία βρίσκεται στο -63.

Στη γενική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, σχεδόν 7 στους 10 (68%) έχουν θετική άποψη, το 7% ούτε θετική, ούτε αρνητική και το 23% κρίνουν αρνητικά.

Το 74% αξιολογούν θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 22% αρνητικά, την ώρα που η δημοφιλία του πρωθυπουργού είναι αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδο (στο 60% τον Φεβρουάριο).

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης δείχνουν ότι το 61% κρίνει αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και το 27% θετικά. Ωστόσο, υπάρχει βελτίωση στις θετικές γνώμες, καθώς τον Φεβρουάριο ήταν στο ανώτερο ποσοστό (69%).

Αρνητικά σε ποσοστό 56% κρίνεται και ο Αλέξης Τσίπρας, έναντι 33% που έχει θετική άποψη, ποσοστό που ανεβαίνει μήνα με τον μήνα, γεγονός που μεταφράζεται σε θετική αξιολόγηση της στάσης του στην πανδημία.

Στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι ο πολιτικός κόσμος σε γενικές γραμμές κράτησε στάση συνεργασίας και συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κρίσης πανδημίας», το 88%, δηλαδή 9 στους 10 λέει «ναι» και το 10% δεν συμφωνεί.

Η πολιτική εμπιστοσύνη έφθασε στο 4,6 από 4,1 τον Ιανουάριο, ενώ και η κοινωνική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο 6 από 5,7 τον Ιανουάριο.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 73% θετικές γνώμες και  26% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Είναι το υψηλότερο ποσοστό για τον πρωθυπουργό, καθώς τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν στο 41%, ανέβηκε στο 69% τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα ακόμα περισσότερο, λόγω της πανδημίας.

Δεύτερη σε δημοτικότητα είναι  η Φώφη Γεννηματά με 44% (55% έχουν αρνητική γνώμη).

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, έχει 42% θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις και 57% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας.

Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος λαμβάνουν 75% σε αρνητικές ή μάλλον αρνητικές γνώμες.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 51% έναντι 18%.

Στη δημοφιλία των υπουργών, ο Βασίλης Κικίλιας έρχεται πρώτος, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 22% τον θεωρούν καλύτερο υπουργό της κυβέρνησης. Ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 11%, ο Άδωνις Γεωργιάδης με 8%, η Νίκη Κεραμέως με 7%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κι ο Χρήστος Σταϊκούρας με 5% και οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χαρδαλιάς με 4%.

Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 48%, ενώ υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας το 49%.