Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός έδρας μετά την 4η Μαΐου; Τι χρειάζεται για να μετακινηθεί κάποιος για επαγγελματικούς λόγους εκτός περιφερειακής ενότητας; Πού θα είναι από 4 Μαΐου υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τι τύπο μάσκας πρέπει να φοράμε; Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια και τα ειδικά σχολεία μετά τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση; Το naftemporiki.gr συγκέντρωσε νέες απορίες αναγνωστών και δίνει τις απαντήσεις.
Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τι ισχύει για τα περιοριστικά μέτρα και τη σταδιακή άρση τους, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, τις αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, τις εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο. Tο naftemporiki.gr συγκεντρώνει καθημερινά νέες απορίες αναγνωστών και δίνει τις απαντήσεις.
Τι ακριβώς σημαίνει ότι από τις 4 Μαΐου θα είναι ελεύθερες μετακινήσεις πλην εκείνων που είναι «εκτός έδρας»; Mπορώ να μετακινηθώ από Χαλάνδρι σε κέντρο, από τη Ν. Ιωνία στη Γλυφάδα κτλ;
Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, όπως και το πρόστιμο των 300 ευρώ και η αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες. Αυτό τυπικά σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών στον Κεντρικό ή το Νότιο κτλ, παρά μόνο για τις εξαιρέσεις που ισχύουν και τώρα. Πρακτικά, ωστόσο, στο στόχαστρο των αρχών μπαίνουν πάντως κατά κύριο λόγο οι μετακινήσεις από αστικά κέντρα στην επαρχία και το αντίστροφο.
(edit: Όπως διευκρινίστηκε αργότερα από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά ειδικά για την περίπτωση Αθήνας και Θεσσαλονίκης επιτρέπεται η μετακινήσεις εντός μητροπολιτικού ιστού. Επομένως είναι η ελεύθερη η μετακίνηση μεταξύ των διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων της Αθήνας. Μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από το Αιγάλεω στο κέντρο ή στην Κηφισιά, από την Ελευσίνα στην Νέα Μάκρη κτλ. Δεν μπορεί ωστόσο προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού και περιοχές, που ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια Αττικής, αλλά όχι γεωγραφικά, όπως πχ η Τροιζήνα).
Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Τι χρειάζομαι για να μετακινηθώ για επαγγελματικούς λόγους εκτός περιφερειακής ενότητας;
Είναι απαραίτητη η βεβαίωση κίνησης Τύπου Α. Ο ελεύθερος επαγγελματίας συμπληρώνει τα στοιχεία του, τον τόπο εργασίας, όπως και τις ώρες εργασίας.
Έχω μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και δεύτερη κατοικία στην Κεφαλονιά. Δεν είμαι αγρότης, ούτε έχω άλλη επαγγελματική ενασχόληση εκεί. Μπορώ να μετακινηθώ στο νησί από τις 4 Μαΐου;
Όχι εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις στις εκτός έδρας μετακινήσεις. Επιτρέπονται μόνο για εργασία ή για ιατρικό λόγο (με το ανάλογο αποδεικτικό).
Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (Βουλγαρία). Επιτρέπεται να μεταβώ στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους;
Η είσοδος στη χώρα έχει απαγορευθεί μόνο σε πολίτες χωρών, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.
ή στη Συνθήκη του Σένγκεν. Επομένως μπορείτε να ταξιδέψετε κανονικά από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.
Να θυμίσουμε ότι ισχύει έως 15 Μαΐου η αναστολή πτήσεων από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Γερμανία. Επιτρέπονται μόνο οι αφίξεις/αναχωρήσεις από/προς Γερμανία για το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Πού θα είναι από 4 Μαΐου υποχρεωτική η χρήση μάσκας;
Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε προσωπικό, πελάτες και επισκέπτες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και νοσοκομεία. Είναι επίσης υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Τι τύπο μάσκας πρέπει να φοράμε;
Οι μάσκες μπορεί να είναι ιατρικές (μιας χρήσης) ή υφασμάτινες- επαναχρησιμοποιούμενες. Οι δεύτερες μπορεί να είναι αυτοσχέδιες με κάποιο καθαρό κομμάτι υφάσματος από το σπίτι ή του εμπορίου. Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύουν τα ακόλουθα:
Είμαι εργαζόμενος σε επιχείρηση που έχει πληγεί. Δικαιούμαι την 4μηνη αναστολή στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων;
Το μέτρο της 4μηνης αναστολής αφορά μόνο τους εργαζομένους, που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Ανοίγουν από τις 11 Μαΐου και τα φροντιστήρια;
Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ΄ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α΄, Β΄ Λυκείου και Γυμνασίου, καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών στις 18 Μαΐου. Υπάρχει, ωστόσο, ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.
Και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.
Τι θα γίνει με τα ειδικά σχολεία;
Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας τους. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε και εάν σχεδιάζεται να ανοίξουν.
Στη βάση ποιων επιστημονικών δεδομένων αποφασίστηκε η επιστροφή στα σχολεία;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα οι λοιμώξεις από τον νέο ιό εμφανίζονται λιγότερο συχνά στα παιδιά και με στη συντριπτική πλειονότητα με ηπιότερα συμπτώματα. Τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.
Η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας εδώ.