Κοινωνία
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 18:05

Κορωνοϊός: Άλλα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, συνολικά 2.576

Στη χρήση μάσκας αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και διευκρίνησε γιατί πλέον θεωρείται υποχρεωτική. Ο ίδιος ανακοίνωσε άλλα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, συνολικά 2.576, ενώ γνωστοποίησε πως οι νεκροί είναι πλέον 139, καθώς κατέληξε άλλος ένας ασθενής.

Άλλα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, συνολικά 2.576, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως οι νεκροί είναι πλέον 139, καθώς κατέληξε άλλος ένας ασθενής.

Συνολικά 41 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, το 29,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 71 ασθενείς.

Από τα θύματα, 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 71,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Ο καθηγητής επανέλαβε τη θετική εισήγηση των επιστημόνων για σταδιακή επάνοδο μαθητών, φοιτητών κι εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές δομές, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Γιατί τώρα λέμε «ναι» στις μάσκες

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε γιατί πλέον θεωρείται υποχρεωτική, και απάντησε εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε, επειδή μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται από τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι.

«Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο που πριν από εβδομάδες είχαμε τοποθετηθεί αλλιώς, τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η τότε πορεία είχε συζητηθεί από την Επιτροπή που δεν συνέστησε τη χρήση μάσκας, το απαγορευτικό ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. «Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό».

Όπως είπε «τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο. Η μάσκα δεν υποκαθιστά τους κανόνες προστασίας».

naftemporiki.gr