Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 13:15

Δοκιμές ηλεκτρονικών περικαρπίων για τήρηση των μέτρων καραντίνας

Ηλεκτρονικά περικάρπια με GPS για να ελέγχεται κατά πόσον οι πολίτες τηρούν τα μέτρα καραντίνας δοκιμάζουν διάφορες χώρες.Σύμφωνα με το BBC, τέτοιου είδους περικάρπια δοκιμάζονται σε χώρες και περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ. Στη Βουλγαρία δοκιμάζεται το Comarch LifeWristband, που έχει αναπτυχθεί στην Πολωνία, και θα το λάβουν περίπου 50 κάτοικοι της Σόφιας.

Ηλεκτρονικά περικάρπια με GPS για να ελέγχεται κατά πόσον οι πολίτες τηρούν τα μέτρα καραντίνας δοκιμάζουν διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με το BBC, τέτοιου είδους περικάρπια δοκιμάζονται σε χώρες και περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ. Στη Βουλγαρία δοκιμάζεται το Comarch LifeWristband, που έχει αναπτυχθεί στην Πολωνία, και θα το λάβουν περίπου 50 κάτοικοι της Σόφιας. Η συσκευή θα καταγράφει τις μετακινήσεις τους μέσω GPS, ενώ, πέραν αυτού, θα παρακολουθεί τον χτύπο της καρδιάς του χρήστη και θα χρησιμοποιείται για να καλεί υπηρεσίες άμεσης βοήθειας σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Στη Νότια Κορέα, περικάρπια μπορούν να δίνονται σε άτομα που έχει διαπιστωθεί πως παραβιάζουν τους κανόνες καραντίνας. Η εν λόγω συσκευή παρουσιάστηκε αφού παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολίτες να αφήνουν τα κινητά τους στο σπίτι για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Το περικάρπιο ενημερώνει τις αρχές εάν αυτός που το φορά φύγει από το σπίτι ή προσπαθήσει να το αφαιρέσει.

Οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων η Privacy International, έχουν προειδοποιήσει πως η πανδημία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάποιες κυβερνήσεις για να ενισχύσουν τις εξουσίες τους. Όπως τόνισε, τα νέα μέτρα θα έπρεπε να είναι προσωρινά, απαραίτητα και αναλογικά. «Όταν η πανδημία τελειώσει, τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα θα έπρεπε να λάβουν τέλος» αναφέρεται σε σχετικό blog post.

Wearable συσκευές δοκιμάζονται και σε άλλες χώρες: Στο Βέλγιο δοκιμάζεται ένα περικάρπιο κοινωνικής αποστασιοποίησης που δονείται εάν βρίσκεται σε απόσταση κάτω των τριών μέτρων από ένα άλλο. Στο Λιχτενστάιν ένας στους δέκα κατοίκους θα λάβει ένα περικάρπιο για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, της αναπνοής και του χτύπου της καρδιάς, και τα στοιχεία αυτά θα μεταδίδονται σε εργαστήριο στην Ελβετία για περαιτέρω εξέταση. Αργότερα μέσα στο έτος 38.000 άτομα θα λάβουν περικάρπιο.

Στην Ινδία έχουν ανακοινωθεί σχέδια για την κατασκευή χιλιάδων περικαρπίων παρακολούθησης τοποθεσίας και θερμοκρασίας για άτομα σε καραντόνα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ η αστυνομία ενημερώνεται εάν άτομα που φορούν ηλεκτρονικό περικάρπιο φεύγουν από το σπίτι ενώ είναι υπό καραντίνα.

Υπενθυμίζεται πως η Apple και η Google έχουν προτείνει μια μέθοδο με Bluetooth για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, η οποία δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας.