Πολιτική
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 14:48

Κ. Καραμανλής: Χωρίς συμφωνημένη λύση δεν νοείται ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

Για τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λισαβόνα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/19/1427464.htm .

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και χαρακτήρισε αδιάλλακτη τη συμπεριφορά των Σκοπίων.

Δεν είναι νοητό, τόνισε ο πρωθυπουργός να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. χωρίς αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο ζήτημα του ονόματος. «Τα Σκόπια -επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής- δεν εκπληρώνουν τη λογική του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να διέπει μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Μετά την κ.Μέρκελ, ο κ. Καραμανλής είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλόσοσκι:«Η Ελλάδα δεν δικαιούται να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ»

Διαμετρικά αντίθεση θέση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου. «Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας, δεν δικαιούται να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο κ. Μιλόσοσκι μίλησε για ρεαλιστικές φωνές στην Ελλάδα, «όπως του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου ο οποίος -όπως σημείωσε- θεωρεί το πρόβλημα τεχνητό».

Σημειώνοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας παρατήρησε ότι η μόνη διαφωνία σε διμερές επίπεδο είναι η «παράλογη» (όπως τη χαρακτήρισε) διαμάχη για την ονομασία, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα μας ζητά να εγκαταλείψουμε το συνταγματικό μας όνομα» λόγω της ύπαρξης στην Ελλάδα επαρχίας με την ονομασία Μακεδονία.

Η ονομασία, υποστήριξε, δεν αμφισβητείται σε καμιά άλλη χώρα παρά μόνο στην Ελλάδα. Γι'αυτό, εξήγησε, «προσφέρουμε στην Ελλάδα ένα συμβιβασμό σε διμερές επίπεδο ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στις ευαισθησίες της». Στο θέμα των ιστορικών ευαισθησιών, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε ότι για κάθε πλευρά είναι διαφορετικές: Για την Ελλάδα είναι πολιτικό ζήτημα και ζήτημα διάσωσης των προσχημάτων, ενώ για τη χώρα του είναι ζήτημα εθνικής ενότητας, σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί η χώρα του προκαλεί την Ελλάδα με κινήσεις όπως η μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το μέγεθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπερβαίνει τα σύνορα και συνεπώς οποιοδήποτε κράτος μπορεί να μοιραστεί την κληρονομιά του. Η Ελλάδα, παρατήρησε, ακολουθεί μια αποκλειστική προσέγγιση της Ιστορίας.

Τελος, ο κ. Μιλόσοσκι επεσήμανε ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στην ΠΓΔΜ ανθεί, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και δεν ασχολείται με το θέμα της ονομασίας, ενώ τόνισε ότι επί 16 χρόνια δεν υπήρξε κανένα περιστατικό στα σύνορα των δυο χωρών.