Πολιτική
Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 08:48

Κυβέρνηση: Στην τελική ευθεία το σχέδιο άρσης του lockdown

Το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με βασικά «αγκάθια» να παραμένουν το άνοιγμα των σχολείων και η εστίαση. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση της επιδημιολογικής ύφεσης στη χώρα. Μπορεί η χώρα να δέχεται διεθνώς τα εύσημα για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο, πιθανά λάθη στη σταδιακή άρση του lockdown, κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο πολύ προσεκτικό, με στελέχη να υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει έκπτωση στη δημόσια υγεία

Το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με βασικά «αγκάθια» να παραμένουν το άνοιγμα των σχολείων και η εστίαση. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση της επιδημιολογικής ύφεσης στη χώρα.

Μπορεί η χώρα να δέχεται διεθνώς τα εύσημα για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο, πιθανά λάθη στη σταδιακή άρση του lockdown, κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο πολύ προσεκτικό, με στελέχη να υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει έκπτωση στη δημόσια υγεία.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή για το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την επόμενη μέρα, ενώ νωρίτερα -πιθανότατα τη Δευτέρα- θα υπάρξει διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σε δόσεις και οι βασικοί άξονες του σχεδίου έχουν κλειδώσει, με κάποιες εκκρεμότητες να σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Βασικό κομμάτι στις διασκέψεις του Μαξίμου η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με την αναμενόμενη ύφεση να καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση», επισημαίνοντας παραλλήλως, ότι δεν μπορεί η χώρα να μείνει σε lockdown έως ότου βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνέστησε συγκράτηση των μετακινήσεων και υπομονή μέχρι την επίσημη έγκυρη ενημέρωση για τη σταδιακή άρση των μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών.

Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκαν άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «σκέψεις για εκδρομές ενόψει Πρωτομαγιάς», υπενθυμίζοντας ότι μέχρι νεωτέρας τα μέτρα ισχύουν έως τις 4 Μαίου. Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από την έναρξη του μέτρου των περιορισμών άσκοπων μετακινήσεων εκτός νομού - τόπου κατοικίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.160 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε (743) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Παράλληλα, από τις 23 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 52.115 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις.

naftemporiki.gr