Κόσμος
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 18:40

Σ' αναμμένα κάρβουνα

Η αμερικανική πολιτική φαίνεται το τελευταίο διάστημα να κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Από τη μια πλευρά οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπους, ότι όποιος θέλει να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα πρέπει να εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα και από την άλλη, το περίεργο "σπαγκάτ" με την τουρκική κυβέρνηση. Ο Τζόρτζ Μπους σίγουρα πάντως, δεν φημίζεται για διπλωματικούς αριστοτεχνικούς χειρισμούς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έδωσε στην τουρκική κυβέρνηση μια συμβουλή:"υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος από το να στείλουν μαζικά στρατιώτες στο Ιράκ".

Οι Κούρδοι είναι αυτοί που δημιούργησαν στους Αμερικανούς τα λιγότερα προβλήματα στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, σε σχέση με τους Σουνίτες και τους Σιίτες. Για το λόγο αυτό δεν εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά συμφέροντα, μια ενδεχόμενη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ξέρει πολύ καλά, ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια της Αγκυρας, μιας και χρησιμοποίησαν τις στρατιωτικές τους βάσεις στην Τουρκία για το λόγο αυτό. Εκτός αυτού το 70% των προμηθειών για τον αμερικάνικο στρατό στο Ιράκ, περνάει από τα ιρακινοτουρκικά σύνορα. Καθημερινά 3.000 φορτηγά περνάνε τα συγκεκριμένα σύνορα. Η Αγκυρα ξέρει καλά την ισχύ της.

Ο Σόνερ Τσάπτεϊ, από το Ινστιτούτο για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, στην Ουάσιγκτον, τα λέει όλα σε μια πρόταση: "Χωρίς την Τουρκία οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα είχαν νερό να πιούν".

Οι απειλές του Ερντογάν έπιασαν τόπο, σχολιάζει η Frankfurter Rundschau. "Τώρα διαχωρίζει τη θέση της ξεκάθαρα η κυβέρνηση της Βαγδάτης από το PΚΚ. Αμερικανοί διπλωμάτες άφησαν να διαφανεί, ότι η χώρα τους επιδιώκει στενότατη συνεργασία για την αντιμετώπιση των Κούρδων τρομοκρατών. Ολα αυτά είναι μια επιτυχία του Ερντογάν. Οφείλει όμως να γνωρίζει, ότι μόνον με στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν λύνεται το Κουρδικό. Όσο δεν καταπολεμά την φτώχεια στις κουρδικές περιοχές και τις διακρίσεις εις βάρος των Κούρδων, δεν μπορεί να κερδίσει τον αγώνα κατά των εξτρεμιστών."

Από την άλλη, εμπλέκεται στο Ιράκ, τουλάχιστον οικονομικά, το Ιράν. Οι "Times" της Ν. Υόρκης γράφουν ότι "το Ιράκ χορήγησε συμβόλαια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ιρανικές και κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροδότησης". Και οι Αμερικανοί κάθονται σ' αναμμένα κάρβουνα...

DEUTSCHE WELLE