Υγεία
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 13:22

Θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Στις ημέρες μας η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται έντονα από την κορύφωση της πανδημίας με τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά θύματα αλλά και ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Στις ημέρες μας η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται έντονα από την κορύφωση της πανδημίας με τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά θύματα αλλά και ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Σε αυτές τις συνθήκες οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με ανησυχία και προβληματισμό για το παρόν, αλλά και την πολυπόθητη επιστροφή στην εποχή της κανονικότητας.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουν αυτοί οι ασθενείς είναι να διατηρούν στενή επαφή  με τον γιατρό τους, να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του και βέβαια να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις που προτείνουν οι αρχές και η επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχουμε στα χέρια μας 10 θεραπευτικές επιλογές οι οποίες μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε την σκλήρυνση κατά πλάκας  αποτελεσματικά και με ασφάλεια για την πλειοψηφία των ασθενών.

Εντούτοις υπάρχουν και νεότερες θεραπευτικές δυνατότητες που μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στον έλεγχο της νόσου και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και οι οποίες βρίσκονται εδώ και μήνες στον προθάλαμο της επιδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία,

Είναι απαραίτητο οι αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν την ήδη αρκετά καθυστερημένη διαδικασία επιδότησης την νέων θεραπειών έτσι ώστε να επιτραπεί στους θεράποντες Ιατρούς να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την θεραπευτική τους φαρέτρα στοχεύοντας στον ακόμα καλύτερο έλεγχο της νόσου.

Πρόκειται για την ενέσιμη Οκρελιζουμάμπη και τα δισκία Κλαδριβίνης που από διετίας κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ για ασθενείς με υψηλής ενεργότητας υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ η σιπονιμόδη έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία της δευτερογενώς προϊούσας σκλήρυνσης κατά πλάκας όταν συνεχίζουν να εμφανίζονται υποτροπές.

Πιο συγκεκριμένα, η Οκρελιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με στόχευση στα Β λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο χορηγείται ενδονοσοκομειακά ανά εξάμηνο. Η θεραπεία παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των υποτροπών της νόσου και στην εξέλιξη της αναπηρίας με ένα καλό προφίλ ασφάλειας.

Ταυτόχρονα η Οκρελιζουμάμπη αποτελεί την μοναδική εγκεκριμένη θεραπευτική πρόταση  για την Πρωτογενώς Προϊούσα μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό.

Αντίστοιχα τα δισκία Κλαδριβίνης αποτελούν μια ουσιαστική καινοτομία στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς χορηγούμενα την πρώτη εβδομάδα δύο συνεχόμενων μηνών και μόνο για 2 συνεχόμενα έτη προσφέρουν υψηλή αποτελεσματικότητα διάρκειας 4 ετών, με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και χαμηλό φορτίο παρακολούθησης.

Αυτό οφείλεται σε ένα επίσης καινοτόμο μηχανισμό εκλεκτικής ρύθμισης των Τ και Β λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Παράλληλα, τα δισκία Κλαδριβίνης προσφέρουν ένα καλό προφίλ ασφάλειας που υποστηρίζεται από 13 χρόνια κλινικής εμπειρίας από μελέτες και από την ευρεία χρήση του φαρμάκου. Συμπερασματικά μαζί με την πανδημία του κορονοϊού τρέχουν παράλληλα και οι εξελίξεις για την όλο και καλύτερη αντιμετώπιση της ΠΣ.

Οι υπάρχουσες θεραπείες, αλλά και αυτές που περιμένουμε μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ουσιαστική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, καθώς όχι μόνο παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στις κλινικές εκδηλώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά βελτιώνουμε σημαντικά και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών, επιτρέποντας τους να ατενίζουν το μέλλον με χαμόγελα και αισιοδοξία.

 

Ανδρεάδου Ελισάβετ 
Επικ. Καθηγήτρια Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Α Νευρολογική Κλινική
Αιγινήτειο Νοσοκομείο 
Τμήμα Aπομυελινωτικών Nοσημάτων