Έπειτα από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με πολλές χιλιάδες νεκρούς και αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης, η Κίνα προσπαθεί να περάσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Μία συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών του Covid-19 ωστόσο, και μάλιστα αρκετά μεγάλη, οι οποίοι νόσησαν, αποθεραπεύτηκαν, αλλά εβδομάδες μετά – ακόμη και μήνες – παραμένουν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των γιατρών της Βουχάν, της εστίας της πανδημίας, στην κεντρική Κίνα. Οι ασθενείς οι οποίοι διαγιγνώσκονται εκ νέου ή παραμένουν θετικοί στον ιό – και κατά συνέπεια είναι σε θέση να τον μεταδίδουν – προκαλούν διεθνή ανησυχία, καθώς αρκετές χώρες ανά τον κόσμο εξετάζουν τη σταδιακή άρση των μέτρων αποστασιοποίησης, καθώς και την επανεκκίνση των οικονομιών τους.
Μία συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών του Covid-19, και μάλιστα αρκετά μεγάλη, οι οποίοι νόσησαν, αποθεραπεύτηκαν, αλλά εβδομάδες μετά – ακόμη και μήνες – παραμένουν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των γιατρών της Βουχάν, της εστίας της πανδημίας, στην κεντρική Κίνα.
Έπειτα από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με πολλές χιλιάδες νεκρούς και αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης, η Κίνα προσπαθεί να περάσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι ασθενείς αυτοί ωστόσο, οι οποίοι αποθεραπεύτηκαν και κάποια στιγμή διαγνώστηκαν αρνητικοί στον ιό, αλλά αργότερα – ακόμη κι έπειτα από 70 μέρες - εμφανίστηκαν ξανά θετικοί, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους γιατρούς στη Βουχάν. Ορισμένοι μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, παραμένουν θετικοί στον Covid-19 επί 50-60 μέρες.
Οι ασθενείς οι οποίοι διαγιγνώσκονται εκ νέου ή παραμένουν θετικοί στον ιό – και κατά συνέπεια είναι σε θέση να τον μεταδίδουν – προκαλούν διεθνή ανησυχία, καθώς αρκετές χώρες ανά τον κόσμο εξετάζουν τη σταδιακή άρση των μέτρων αποστασιοποίησης, καθώς και την επανεκκίνση των οικονομιών τους.
Έως σήμερα, η σύσταση των ειδικών σε ασθενείς του Covid-19 ήταν η απομόνωσή τους για περίπου 14 μέρες. Η κατηγορία ωστόσο αυτή των ασθενών εγείρει νέα ερωτήματα, παρόλο που σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους υγείας μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για νέα κρούσματα τα οποία προσβλήθηκαν από πρώην ασθενείς που διαγνώστηκαν ξανά θετικοί στον ιό.
Επισήμως η Κίνα δεν έχει δώσει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ασθενών οι οποίοι εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Βάσει των στοιχείων ωστόσο που έχει το Reuters από νοσκομεία της Κίνας, φαίνεται πως καταγράφονται αρκετές δεκάδες τέτοιων περιπτώσεων.
Στη Νότια Κορέα επίσης, περί τους 1.000 ασθενείς διαγιγνώσκονταν θετικοί για τουλάχιστον για τέσσερις εβδομάδες ή και περισσότερο. Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα της Ευρώπης η οποία επλήγη από την πανδημία, αξιωματούχοι υγείας παρατήρησαν ότι ορισμένοι ασθενείς διαγιγνώσκονταν θετικοί στον ιό επί έναν μήνα.
Στη Βουχάν πάλι, αναφέρει το Reuters, καταγράφεται η περίπτωση ενός άνδρα, περί τα 50, ο οποίος φαίνεται σταθερά θετικός στον νέο κορωνοϊού για περίπου δύο μήνες αφότου προσβλήθηκε για πρώτη φορά. Ο άνθρωπος αυτός νοσηλεύτηκε σε δύο διαφοορετικά νοσοκομεία για να τεθεί εν τέλει σε καραντίνα σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών σε βιομηχανική περιοχή της Βουχάν.
naftemporiki.gr