Υγεία
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 13:16

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών, αλλά και γενικότερα η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον COVID-19. Η βία αυτή μπορεί να είναι είτε σωματικής είτε λεκτικής μορφής, με συνέπεια τα θύματά της να βιώνουν σωματικό και ψυχικό στρες οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην εμφάνιση ενός ευρέως φάσματος προβλημάτων υγείας.

Η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών, αλλά και γενικότερα η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη διάρκεια της πανδημίας από τον COVID-19. Η βία αυτή μπορεί να είναι είτε σωματικής είτε λεκτικής μορφής, με συνέπεια τα θύματά της να βιώνουν σωματικό και ψυχικό στρες οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην εμφάνιση ενός ευρέως φάσματος προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης, ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, διώκεται από το Νόμο και πιο συγκεκριμένα, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Παρ’ όλα αυτά, τα θύματα πολλές φορές διστάζουν ή φοβούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία ή να καλέσουν τις γραμμές υποστήριξης, ιδιαιτέρως τη συγκεκριμένη περίοδο, που η συνύπαρξη με τον θύτη στο σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου είναι υποχρεωτική, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ως γνωστόν τα φαρμακεία στη χώρα μας έχουν τεράστια διασπορά, από το πιο μικρό χωριό στις δυσπρόσιτες περιοχές, έως τα πιο κεντρικά σημεία των μεγαλουπόλεων, όντας κατ’ αυτόν τον τρόπο προσβάσιμα από όλους τους πολίτες και άρα και από τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε, η επίσκεψη στο φαρμακείο είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δικαιούνται οι πολίτες υπό όρους έξοδο από το σπίτι. Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπουμε την οικειότητα που έχουν οι πολίτες με τους φαρμακοποιούς, καθώς σε αυτούς απευθύνονται για κάθε πρόβλημα υγείας τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνδράμει στην ενθάρρυνση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας να κάνουν χρήση του διεθνούς κωδικού Μάσκα-19 κατά τη συνομιλία τους με τον φαρμακοποιό τους.

Με υπευθυνότητα και διακριτικότητα, οι φαρμακοποιοί ανά την επικράτεια θα παροτρύνουν και θα κατευθύνουν τα θύματα αυτά να αναφέρουν το περιστατικό στους αρμόδιους φορείς και αρχές, δίδοντάς τους τα στοιχεία επικοινωνίας (Γραμμή SOS 15900, ηλεκτρονική επικοινωνία στο email [email protected], Άμεση Δράση -100-, τοπικό αστυνομικό τμήμα), ή δίδοντας στα θύματα ένα ειδικό έντυπο με τον κωδικό Μάσκα-19, στο οποίο θα αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα ή άλλα στοιχεία επικοινωνίας), θα το υπογράφουν και θα το παραδίδουν στον φαρμακοποιό, ο οποίος θα το προωθεί εν συνεχεία άμεσα στους αρμόδιους φορείς και αρχές.

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, οι Έλληνες φαρμακοποιοί είναι πρόθυμοι να επιτελέσουν και αυτή την κοινωνική αποστολή, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο, τόσο την ενδοοικογενειακή όπως και κάθε μορφή βίας.