Την ανάγκη στήριξης χιλιάδων οικονομικά αδύναμων πολιτών που μένουν «ακάλυπτοι» από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, επισήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της.
Την ανάγκη στήριξης χιλιάδων οικονομικά αδύναμων πολιτών που μένουν «ακάλυπτοι» από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, επισήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της.
«Περίπου 300.000 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν λαμβάνουν επίδομα. Περίπου 100.000 άνθρωποι που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για σύνταξη, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Υπάρχει σοβαρό θέμα με τους πλειστηριασμούς. Οι αδύναμοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν είναι αδιανόητο να χάνουν τα σπίτια τους από την 1η Μαΐου. Εξακολουθούν να είναι ακάλυπτοι» ανέφερε η κ. Γεννηματά μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης Θράκης.
Σχολίασε επίσης πως «η κυβέρνηση βρήκε να δώσει 88 εκατ. σε 'ενδιάμεσους' για προγράμματα κατάρτισης που ουσιαστικά δεν θα γίνουν» αλλά «δεν βρήκε τα χρήματα που απαιτούνται για να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές του δημοσίου συστήματος»
«Δεν αρκεί να λέμε ότι είναι οι ήρωες και να τους χειροκροτούμε. Το χειροκρότημα δεν πρέπει να μένει στο μπαλκόνι για το μπαλκόνι. Η αναγνώριση πρέπει να γίνεται έμπρακτα» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει δυνατότητες γιατί δεν υπάρχουν περιορισμοί για το 2002 και λόγω της πανδημίας συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ακόμη την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα με άμεσα μέτρα «προτού καταρρεύσει η παραγωγική διαδικασία». «Στα κυβερνητικά μέτρα οι αγρότες παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Έχει γίνει ένα αλαλούμ με τους κωδικούς. Επείγει να δοθεί άμεσα ρευστότητα με εγγύηση από την πολιτεία και προκαταβληθεί άμεσα το 50% των ενισχύσεων. Μπορούν επίσης να ανακουφιστούν και οι αγρότες και οι ευάλωτες ομάδες με την πρόταση μας να αγοραστούν με κοινοτικούς πόρους προϊόντα που δεν πωλούνται και να δοθούν σε ευπαθείς ομάδες» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας η κ. Γεννηματά αναγνώρισε πως «στο μέτωπο του ελέγχου της διασποράς και του περιορισμού της πανδημίας τα πηγαίνουμε καλά» αλλά - όπως έσπευσε να σημειώσει - «υπάρχει ένα κενό που είχαμε έγκαιρα εδώ και ένα μήνα επισημάνει με σειρά παρεμβάσεών μας: η έλλειψη ειδικού σχεδίου σε δομές που φιλοξενούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
«Επιβεβαιώνεται δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες ότι υπήρξε ολιγωρία στο θέμα αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τόσα πολλά κρούσματα σε δομή μεταναστών στο Κρανίδι, προ ημερών κρούσματα σε καταυλισμούς των Ρομά και στα γηροκομεία. Και τώρα εκ των υστέρων τρέχουμε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα» είπε.