Στη διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση υπό τον τίτλο «Αλληλέγγυα Ευρώπη», θα παρέμβει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η εκδήλωση έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών που επιφέρει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, με όρους αλληλεγγύης και συνοχής.
Στη διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση υπό τον τίτλο «Αλληλέγγυα Ευρώπη», θα παρέμβει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η εκδήλωση έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών που επιφέρει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, με όρους αλληλεγγύης και συνοχής.
Εκτός του Αλέξη Τσίπρα θα φιλοξενηθούν παρεμβάσεις από προσωπικότητες της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προερχόμενες από προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, μεταξύ οποίων και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την ανάγκη να τηρηθούν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί, αναμένεται να τονίσει ότι «όταν υποχωρήσει η πανδημία, αν δεν έχουμε επανεξετάσει συλλογικά τις αξίες μας στην κατεύθυνση που προτάσσουν οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία για αλλαγές εις βάρος των εργαζομένων και εν γένει των πολιτών, στην αγορά εργασίας και τα δικαιώματα».
Επιπλέον θα αναφερθεί «στον αγώνα που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους θεσμούς προκειμένου να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ, αλλά και να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγεία». Θα σημειώσει, δε, πως γι' αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έχει λάβει συγχαρητήρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ακόμα, θα προσθέσει ότι «σήμερα στο πλαίσιο εντός του οποίου προτάσσεται από τις προοδευτικές δυνάμεις η ανάγκη για ευρωομόλογο - για το οποίο η Ελλάδα έθετε μόνη της στο παρελθόν -, η ισπανική πρόταση και η γενναία ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού αποκτούν ιδιαίτερη σημασία».
Έτσι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συμπληρώσει ότι «μπορεί μεν η Γερμανία και η Ολλανδία να αντιτάσσονται, επικαλούμενες, ανάμεσα σε άλλα, και ηθικό κίνδυνο', ωστόσο αυτό συμβαίνει τη στιγμή που βασικός λόγος για την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τα μεγάλα γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα». Θα αναφέρει, δε, πως 10 δισ. το χρόνο χάνει η Ε.Ε. εξαιτίας αθέμιτων πολιτικών του Άμστερνταμ στη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι «εάν δεν βρεθεί τρόπος να στηριχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία με τουλάχιστον 1 τρισ. επιπλέον ή ακόμα κι εάν επιβληθούν νέα προγράμματα λιτότητας, τότε θα δημιουργηθεί νέα κρίση χρέους με αρχή την Ιταλία». Ενώ θα εκτιμήσει πως θα ενισχυθούν οι εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και θα κλονιστεί ακόμα περισσότερο η ενότητα της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπογραμμίσει, επίσης, «τη σημασία οι χώρες που υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγου, γνωρίζοντας το μεγάλο διακύβευμα για την Ευρώπη, να αγωνιστούν δυναμικά για να το εξασφαλίσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης».
Τέλος, πρόκειται «να προτρέψει στη δημιουργία ενός κινήματος που δεν θα έχει ξεχάσει τα μαθήματα που πήραμε τόσο από την κρίση της ευρωζώνης, όσο και από την πανδημία και, ως εκ τούτου, θα βασιστεί σε μια νέα πράσινη και ψηφιακή ατζέντα ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης».