Κόσμος
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 13:12

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις/αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μετά τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ περί συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με στελέχη της ΕΟΚΑ Β’, οι δηλώσεις του Βάσου Λυσσαρίδη μετά την επιστροφή του από τη Συρία όπου είχε επαφές για το θέμα της παράνομης ακτοπλοϊκής σύνδεσης κατεχομένων-Λατάκειας, η πρόταση του ΔΗΣΥ για την Εθνική Φρουρά, και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 18ου Ραδιομαραθώνιου Αγάπης για παιδιά με ειδικές ικανότητες είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Βάζουν χέρι στο δ.σ της ΑΗΚ» γράφει πως τις μέχρι σήμερα ομόφωνες αποφάσεις του δ.σ της ΑΗΚ, υπέρ της χερσαίας μονάδας του φυσικού αερίου, προσπαθεί να εξουδετερώσει το Προεδρικό, ασκώντας πίεση στα μέλη του δ.σ, που πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μεταξύ μελών του δ.σ εκφράζονται τώρα φόβοι πως κάποιοι θα ταχθούν τελικά υπέρ της πλωτής μονάδας, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τάσσονταν υπέρ της χερσαίας. Αλλού γράφει πως ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Τζιμ Μέφι δήλωσε πως η οποιαδήποτε διευθέτηση για το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα γίνει με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δυο πλευρές.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διχάζουν το λαό οι πρώην συνεταίροι» γράφει πως «με παρελθοντολογίες και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα ή θέσεις για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος και λαός της, αλλά που καλλιεργούν διασπαστικό κλίμα οδηγώντας μας στα πέτρινα χρόνια του διχασμού και του μίσους, επικεντρώνουν την προεκλογική τους αντιπαράθεση οι πρώην συνεταίροι και τα επιτελεία τους Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρει πως την απογοήτευση του ΔΗΣΥ εξέφρασε ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης για σχόλια εκπροσώπων του κυβερνητικού στρατοπέδου περί «μισθοφόρων» και «λεγεωνάριων» στην Εθνική Φρουρά.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εβγαλαν τα όπλα απ’ τα κρησφύγετα» γράφει πως με μια ημερομηνία, τον Απρίλιο του 2005, απάντησε το ΑΚΕΛ στις εκκλήσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του για επαφές του Προέδρου με ηγετικά στελέχη της ΕΟΚΑ Β’. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ικανοποιημένος από τις επαφές του στη Δαμασκό δηλώνει ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η Συρία θα επιληφθεί σύντομα και με θετικό τρόπο του θέματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεύτερες σκέψεις για την προεκλογική χορηγία» γράφει πως ο Διευθυντής της Βουλής επιβεβαίωσε τα διαδικαστικά προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με τον τρόπο της κατανομής της έκτακτης κρατικής της χορηγίας του ενάμισι εκατομμυρίου λιρών στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές. Το θέμα του τρόπου κατανομής της θα τεθεί επί τάπητος κατά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων της Βουλής. Αλλού γράφει πως άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις για το Ραδιομαραθώνιο και μέχρι αργά οι εισφορές για τα άτομα με ειδικές ικανότητες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο λίρες.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πρώτη γεύση απάτης» γράφει πως επιβεβαιώθηκε ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα δεν πρόκειται να πληρώσει όσους προσφεύγουν ενώπιον της για να πουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες η «επιτροπή» προσέφερε «αποζημίωση» σε κάποιους Ε/Κ που είχαν καταθέσει αιτήσεις για ποσά που ξεπερνούσαν τις 200 χιλιάδες λίρες, μόνο μερικών δεκάδων χιλιάδων λιρών. Αλλού γράφει πως σήκωσε τα χέρια το Σαββατοκυρίακο και χθες η Τροχαία από τα συνεχή προβλήματα με τα φώτα τροχαίας, που τέθηκαν αίφνης εκτός λειτουργίας,

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ετοιμος για δράση» πως πρώτη έγνοια και προτεραιότητα του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια είναι η άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών και η επανένωση του νησιού μας, με τους Ε/Κ και Τ/Κ να είναι αφέντες στον τόπο τους. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στ. Ευαγόρου τονίζει ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κονδύλια στους προϋπολογισμούς του Υπ. Εσωτερικών με σκοπό να αναθεωρηθούν λόγω κόστους ζωής και αυξημένων αναγκών.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τουρκία υποβαθμίζει τη σημασία της συζήτησης για τον πόλεμο» πως η Τουρκία ανακοίνωσε χθες πως θα εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα πριν να αρχίσει οποιοδήποτε στρατιωτικό κτύπημα στο βόρειο Ιράκ για να «ξεριζώσει» τους Κούρδους αντάρτες, που σκότωσαν τουλάχιστον δώδεκα Τούρκους στρατιώτες στις μάχες που έγιναν κατά το Σαββατοκυρίακο. Αλλού γράφει πως η ΕΕ ξεκίνησε χθες εκστρατεία στην Κύπρο για ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές τόσο στη χώρα τους όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)