Κόσμος
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 16:44

Καλιφόρνια-Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει οι πυρκαγιές που κατακαίνει τη νότια Καλιφόρνια, έχοντας αναγκάσει 300.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον 700 σπίτια έχουν καταστραφεί.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυρότατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα δεν προβλέπεται να κοπάσουν τουλάχιστον για τη σημερινή ημέρα.

Μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί περί τα 800.000 στρέμματα, ενώ ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και τουλάχιστον 36 τραυματίστηκαν.

Ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ ζήτησε βοήθεια από 1.500 άνδρες της Εθνοφρουράς, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 από τα σύνορα με το Μεξικό.

Βοήθεια σε εξοπλισμό και σωστικά συνεργεία απέστειλαν οι γειτονικές πολιτείες της Αριζόνα και της Νεβάδα, ενώ ο πρόεδρος Μπους νωρίς σήμερα κήρυξε την Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξουσιοδότησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης να συναντονήσει την αποστολή βοήθειας σε επτά περιοχές που επλήγησαν.

Οι πυρκαγιές έγιναν αιτία να διακοπεί η κυκλοφορία σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, να κλείσουν σχολεία και επιχειρήσεις και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Καλιφόρνιας.

Ο Σβαρτζενέγκερ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα τραγική για το Σαν Ντιέγκο και την Καλιφόρνια.