Ποια είναι τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που προβλέπονται στο πλαίσιο των νέων μέτρων; Μπορεί ένας εργαζόμενος να αποφύγει την εκ περιτροπής εργασία; Τι γίνεται εάν κάποιος βρει νέα δουλειά, ενώ είναι σε αναστολή σύμβασης;
Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.
Tο naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν νέες απορίες αναγνωστών και δίνουν τις απαντήσεις.
Μας ανακοινώθηκε στην επιχείρηση που εργάζομαι σύστημα εκ περιτροπής εργασίας και μείωση 50% στον μισθό. Μπορώ να το αποφύγω; Μπορώ να προσφύγω κάπου;
Βάσει των νέων μέτρων οι επιχειρήσεις που εντάσσονται ως πληττόμενες στα μέτρα στήριξης βάσει ΚΑΔ έχουν αυτή τη δυνατότητα. Θα πρέπει ωστόσο το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί τουλάχιστον στο 50% των υπαλλήλων της επιχείρησης και δεν είναι δυνατή η απασχόληση για λιγότερο από δύο εβδομάδες ανά μήνα.
Έχουν αλλάξει τα πρόστιμα της εργατικής νομοθεσίας στο πλαίσιο των νέων μέτρων;
Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση 14675/469/07-04-2020 με την οποία τροποποιείται η 60201/Δ7.1422/20.12.2019 και στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, προστίθενται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ της 60201/Δ7.1422/2019 οι αριθμούμενες ως 67, 68 και 69 ατομικού χαρακτήρα παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 400 έως και 4000 ευρώ ανά εργαζόμενο για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και των προβλέψεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα εργασιακά μέτρα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.
Προβλέπεται νέο πρόστιμο ύψους 1200 ευρώ για όσους απασχολούν εργαζομένους σε αναστολή. Προστίθενται συγκεκριμένα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ της 60201/Δ7.1422/2019 οι αριθμούμενες ως 67, 68 και 69 ατομικού χαρακτήρα παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
-Απασχόληση εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, από εργοδότη ο οποίος ανέστειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, με χρήση της ρύθμισης της υποπαρ. 2Α του άρθρου ενδέκατου της από 20.03.2020 ΠΝΠ.
-Απασχόληση εργαζόμενου από εργοδότη που τελεί σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
-Απασχόληση εργαζόμενου, του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, κατά παράβαση των όρων και των διατυπώσεων για τη δήλωση πρόσκαιρης τηλεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Είμαι ημιαπασχολούμενος σε δύο εταιρείες. Η μία έκλεισε λόγω των μέτρων και εργάζομαι μόνο στην άλλη. Δεν θα έπρεπε να λάβω και εγω τα 800 ευρώ αφού οι αποδοχές μου είναι πενιχρές;
Με τις έως τώρα προβλέψεις, την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ δικαιούται ο εργαζόμενος εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη και δεν επηρεάζεται η μία σύμβασή τους, δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ.
Η σύμβαση εγκύου μπορεί να ανασταλεί;
Αν η έγκυος δεν βρίσκεται ακόμη σε άδεια εγκυμοσύνης ή σε άδεια για επαπειλούμενη κύηση, μπορεί η σύμβασή της να ανασταλεί. Κατά το διάστημα της άδειας λόγω εγκυμοσύνης ωστόσο δεν μπορεί να μπει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης καθώς η πληρωμή της εργαζόμενης συνεχίζεται και δεν δικαιούται τα 800 ευρώ.
Ο εργοδότης μου με έβαλε σε αναστολή σύμβασης και έκανα την αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα ωστόσο με ειδοποίησαν από άλλη εταιρεία για δουλειά. Μπορώ τώρα να παραιτηθώ ή είμαι όμηρος για 45 ημέρες;
Ο εργαζόμενος μπορεί να παραιτηθεί ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει ωστόσο να ενημερώσει με email το σύστημα Εργάνη ή το υπουργείο Εργασίας για την εύρεση νέας δουλειάς, η οποία σημαίνει ότι δεν δικαιούται τα 800 ευρώ.
Τι θα γίνει με τις διακοπές κοινωνικού τουρισμού; Θα χάσουμε το σχετικό επίδομα όσοι είμαστε δικαιούχοι;
Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί βεβαίως από το πότε θα έχουμε άρση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Όσο μένουν κλειστά δεν έχει νόημα να δοθεί ένα τέτοιο επίδομα.
Μπορούν οι γιατροί- μέλη εταιρειών να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ ή το voucher των 600 ευρώ;
Οι γιατροί- μέλη εταιρειών μπορούν να κάνουν αίτηση για το voucher των 600 ευρώ. Η αίτηση έχει παραταθεί έως 24/4 και ο Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος έχει εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:
Προκειμένου να ενταχθούν στα voucher εκπαίδευσης ιατροί μέλη σας που είναι και μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής και σήμερα δεν μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, παρακαλούμε να μας στείλετε το συντομότερο δυνατό κατάλογο των ιατρών με τον αριθμό μητρώου, ονοματεπώνυμο, ατομικό ΑΦΜ (όχι το εταιρικό), διεύθυνση ιατρείου, email και κινητό τηλέφωνο.
Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας, όσοι συμπεριληφθούν σε αυτόν το κατάλογο θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για τα προγράμματα κατάρτισης. Άλλου είδους ρύθμιση εν προβλέπεται.