Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες «επιστρατεύεται» ακόμη και η γερμανική αμυντική βιομηχανία για την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού αλλά και μασκών.
Από την έντυπη έκδοση
Deutsche Welle
Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες «επιστρατεύεται» ακόμη και η γερμανική αμυντική βιομηχανία για την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού αλλά και μασκών.
Η γαλλογερμανική αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus έχει γράψει ιστορία με την παραγωγή του ομώνυμου αεροσκάφους, που κυριαρχούσε στους αιθέρες μέχρι το «χτύπημα» του κορονοϊού. Σήμερα η Airbus αλλάζει προσανατολισμό, καθώς επιστρατεύεται και η ίδια στη μάχη κατά του ιού. Ήδη άρχισε να παράγει εξαρτήματα για ιατρικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα προμηθεύεται και μεταφέρει στην Ευρώπη με δικά της μέσα μάσκες προστασίας, οι οποίες παράγονται στην Κίνα.
Σύμφωνα με την ίδια την Airbus, έχουν ήδη μεταφερθεί δέκα χιλιάδες φίλτρα για μάσκες προστασίας με προορισμό νοσοκομεία και δημόσιους οργανισμούς. Άλλα έξι εκατομμύρια μάσκες έχει προμηθευθεί μέχρι σήμερα η γερμανική βιομηχανία αμυντικού εξοπλισμού Rheinmetall. Η εταιρεία επισημαίνει ότι στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες προμήθειες από συνεργαζόμενες εταιρείες στην Κίνα.
Επιπλέον, η Rheinmetall αυξάνει την παραγωγή αντισηπτικού υγρού τόσο στη μονάδα παραγωγής που διαθέτει στη Βαυαρία όσο και στο εργοστάσιο της Νότιας Αφρικής στο Σόμερσετ Γουέστ κοντά στο Κέιπ Τάουν (Rheinmetall Denel Munition), όπου παράγονται καθημερινά έως και 100.000 λίτρα αντισηπτικού.
Η οικολογική οργάνωση Greenpeace καλεί την αμυντική βιομηχανία να αλλάξει εντελώς προσανατολισμό και να αφιερωθεί στη μάχη κατά του κορονοϊού, αξιοποιώντας την υψηλή κατάρτιση των εργαζομένων της για έναν ευγενή σκοπό. «Η έκτακτη κατάσταση ανάγκης, στην οποία έχουμε περιέλθει, απαιτεί αλλαγές και στη λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας» προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Τόμας Μπρόιερ.
Η αλήθεια είναι ότι η αμυντική βιομηχανία πάντοτε διατηρούσε επαφές με τους κατασκευαστές ιατρικών μηχανημάτων.
Ήδη σήμερα οι νοσηλευτές του γερμανικού στρατού χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους. Άλλωστε, μία ολιστική αντίληψη περί «ασφάλειας» βλέπει κοινό έδαφος συνεργασίας αλλά και ανησυχίας. «Κάποιοι μπλοκάρουν μάσκες προστασίας στα σύνορα, άλλοι επιχειρούν να δελεάσουν με χρήματα εκείνους που ερευνούν ή παράγουν φάρμακα και εμβόλια, γενικότερα σε περιόδους κρίσης οι εθνικοί εγωισμοί γιγαντώνονται και ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του» επισημαίνει ο Χόλγκερ Μέι, ερευνητής στην Airbus Defence and Space.