Κόσμος
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 19:28

Ευρωβουλή: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Ψήφισμα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με εισηγήτρια την Ολλανδή ευρωβουλευτή Ομεν Ρούιτεν.

Oι μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το αρμενικό ζήτημα, η Κύπρος, αλλά και το κουρδικό πρόβλημα στο βόρειο Ιράκ, αποτελούν τα κυριότερα σημεία του ψηφίσματος.

Σε αυτό οι ευρωβουλευτές «συγχαίρουν την Τουρκία για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», χαιρετίζουν την εκλογή του νέου προέδρου «ως ένδειξη της δύναμης της τουρκικής Δημοκρατίας» και αναμένουν από τη νέα τουρκική κυβέρνηση «να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, απορρίφθηκαν και εγκρίθηκε το κείμενο της εισηγήτριας που έχει ως εξής:

«Το Ευρωκοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την τουρκική και την αρμενική κυβέρνηση να δρομολογήσουν διαδικασία συμφιλίωσης για το παρόν και το παρελθόν».

Απορρίφθηκαν επίσης οι τροπολογίες που αφορούσαν τη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και ζητούσαν «την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων».

Το κείμενο που υιοθετήθηκε έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει συντελεσθεί ουσιαστική πρόοδος στην εξεύρεση μιάς ολοκληρωμένης διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος και υπενθυμίζει τα προηγούμενα ψηφίσματά του στα οποία δηλώνεται ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα διακανονισμό».

Στον τομέα των θρησκευτικών ιδρυμάτων και ελευθεριών, οι ευρωβουλευτές ζητούν «να εγκριθεί το ταχύτερο ένας νόμος περί ιδρυμάτων, ο οποίος να αντιμετωπίζει τη σημερινή νομική αβεβαιότητα των θρησκευτικών μειονοτήτων επιτρέποντας μεταξύ άλλων να διατηρούν ιδιοκτησία και να εκπαιδεύουν κληρικούς».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, του χριστιανού ιερέα Αντρέα Σαντόρο, καθώς και τριών χριστιανών στη Μαλάτια, την τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα και όλες τις πράξεις βίας με πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα.

Τέλος, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας της έκφρασης με την κατάργηση του άρθρου 301, και τονίζουν την ανάγκη «ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας».

Πηγή ΑΠΕ