Η «Μετανάστευση και οι γεωπολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο» αποτέλεσαν το αντικείμενο διαδικτυακής συζήτησης που συνδιοργάνωσαν σήμερα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών «Wilfried Martens». Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για περαιτέρω ανακατανομή των προσφύγων, αλλά και να ενισχυθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
Η «Μετανάστευση και οι γεωπολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο» αποτέλεσαν το αντικείμενο διαδικτυακής συζήτησης που συνδιοργάνωσαν σήμερα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών «Wilfried Martens».
Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν μεταξύ άλλων η ευρωπαϊκή πολιτική γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ο ρόλος της Τουρκίας και η κρίση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για περαιτέρω ανακατανομή των προσφύγων, ωστόσο στην Ευρώπη υπάρχουν τρεις ομάδες χωρών: οι χώρες πρώτης γραμμής που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δεχτούν πρόσφυγες, οι χώρες προορισμού όπως η Γαλλία και η Γερμανία που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο όπως οι χώρες πρώτης γραμμής, και οι χώρες του Βίζεγκραντ που κατηγορηματικά αρνούνται την κατανομή των βαρών. «Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία να εξισορροπεί δύο αρχές, της κοινής ευθύνης και της αποτελεσματικής αλληλεγγύης», τόνισε.
Για την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης παρατήρησε ότι «κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με μια ενορχηστρωμένη πολιτική εκβιασμού από την Τουρκία. Επίσης, επισήμανε ότι η αλληλεγγύη που έδειξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήταν ένα πολύ ισχυρό σημάδι ότι στην πίεση, η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει ενωμένη, με συντονισμένο τρόπο.
Σήμερα επικρατεί ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανησυχίες στην Ελλάδα ότι όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, οι μετανάστες θα έρθουν ξανά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά αυτές τις ανησυχίες», υπογράμμισε.
Σχετικά με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτή τη συμφωνία, παρόλο που είναι σοβαρά πληγωμένη από την τουρκική πολιτική του τελευταίου μήνα. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνει ζωντανή και να ενισχυθεί, εγκαταλείποντας όμως τον γεωγραφικό περιορισμό για επιστροφές μεταναστών μόνο από τα νησιά. Την ίδια ώρα, είπε, η Τουρκία χρειάζεται την υποστήριξή μας για τα εκατομμύρια προσφύγων που έχει στο έδαφός της και γι' αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί αλλά με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής και γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο- Λόπεζ Ιστουρίθ, έκανε παραλληλισμό της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης με την κρίση του κορωνοϊού. Όπως είπε η κρίση αυτή, όπως και πολλές κρίσεις, άρχισε με μια χαοτική αντίδραση από τα κράτη μέλη και αυτό είναι κλασικό στην ευρωπαϊκή πολιτική. Έπειτα από δύο εβδομάδες οι κυβερνήσεις κατάλαβαν ότι χρειάζεται συντονισμός, «οπότε τώρα μιλάμε για αλληλεγγύη κα στο τέλος θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση».
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να δημιουργήσει μια νέα συνθήκη για τη μετανάστευση. Παρατήρησε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου «δεν έχει λειτουργήσει όπως περιμέναμε οπότε καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τον τροποποιήσει».
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης για τα ασυνόδευτα παιδιά, κάποια από αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη μαφία εντός των συνόρων της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό και η καλή συνεργασία μεταξύ μας θα το αποτρέψει», πρόσθεσε.
Σχετικά με την Τουρκία επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια καλή συμφωνία με την Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί εκβιασμό. Επίσης, σημείωσε ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια δεν αποτελούν δικαιολογία για τη συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Μια καλή σχέση της ΕΕ με την Τουρκία χρειάζεται αλλά δεν είναι εύκολη. Δεν είναι ένας εύκολος εταίρος», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ίαν Λέσερ, αντιπρόεδρος του German Marshall Fund, παρατήρησε ότι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρώπη αν και θέλει να ενεργήσει ενωμένα, οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες, όπως αν υπήρχε το αίσθημα της ευδαιμονίας και της ασφάλειας.
Τόνισε ότι η Τουρκία είναι καίριος εταίρος για την ΕΕ, υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτή τη συνεργασία, όπως στην ενέργεια, την ασφάλεια και τον τουρισμό και πρόσθεσε ότι εάν αυτή η συνεργασία γίνει σωστά, μπορεί να είναι πολύ επωφελής και για τις δύο πλευρές. Εάν δεν τεθεί σε στέρεη βάση πάλι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, συμπλήρωσε, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι πάλι με μια μεταναστευτική κρίση.
Επίσης, παρατήρησε πως «ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη στερείται ένα είδος κεντρικής ηγεσίας, όπως γίνεται στις ΗΠΑ» και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά επίσης περισσότερη δράση της ΕΕ στο πεδίο».
Πηγή: ΑΜΠΕ