Σταθερά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, καθώς και οι θάνατοι παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τουλάχιστον 81.250 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην πόλη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα. Περί τους 298.500 έχουν επίσης αποθεραπευτεί. Το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετατοπιστεί πλέον στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν 2.000 ασθενείς πέθαναν σε μία μόλις ημέρα. Την ίδια ώρα, έπειτα από 76 μέρες εγκλεισμού και απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, οι πτήσεις πραγματοποιούνται ξανά, οικογένειες επανασυνδέονται και η κίνηση επιστρέφει στους δρόμους της Βουχάν, της πόλης των 11 εκατ. κατοίκων, απ’ όπου ξεκίνησε η διασπορά του Covid-19 στα τέλη του περασμένου έτους.
Σταθερά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, καθώς και οι θάνατοι παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τουλάχιστον 81.250 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην πόλη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα. Περί τους 298.500 έχουν επίσης αποθεραπευτεί.
Το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετατοπιστεί πλέον στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν 2.000 ασθενείς πέθαναν σε μία μόλις ημέρα. Η νέα αύξηση-ρεκόρ των θανάτων (1.939 νεκροί) ανεβάζει σε 12.722 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποκύψει από την πανδημία στις ΗΠΑ. Η ισχυρότερη χώρα του κόσμου πλησιάζει έτσι ακόμα περισσότερο τα δύο κράτη που θρηνούν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη μέχρι σήμερα, την Ιταλία (17.127 νεκροί) και την Ισπανία (13.798).
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ωστόσο να υποβαθμίζει την κατάσταση, επαναλαμβάνοντας ότι άλλες «μεγαλύτερες χώρες» έχουν περισσότερα κρούσματα, αλλά δεν το αποκαλύπτουν και κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι «δείχνει μεγάλη εύνοια στην Κίνα».
Την ίδια ώρα, έπειτα από 76 μέρες εγκλεισμού και απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, οι πτήσεις πραγματοποιούνται ξανά, οικογένειες επανασυνδέονται και η κίνηση επιστρέφει στους δρόμους της Βουχάν, της πόλης των 11 εκατ. κατοίκων, απ’ όπου ξεκίνησε η διασπορά του Covid-19 στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι αξιωματούχοι της πόλης οργάνωσαν διάφορες εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών σταθμών και των εργοστασίων, ενώ η πόλη πλημμύρισε από φωτεινές επιγραφές «Hello Wuhan».
Στην Ευρώπη, Βρετανία και Γαλλία μετρούν καθημερινά ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, 607 άνθρωποι πέθαναν χθες στα νοσοκομεία και ακόμη 820 σε άλλες μονάδες φροντίδας σε όλη τη χώρα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών του Covid-19 σε τουλάχιστον 10.300. Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα στον πλανήτη που έχει ξεπεράσει τους 10.000 θανάτους εν μέσω της πανδημίας.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει για δεύτερη μέρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η προσωπική μάχη του Τζόνσον με τον Covid-19 έχει κλονίσει την κυβέρνηση, καθώς η Βρετανία διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdown και εισέρχεται στην πιο φονική φάση της πανδημίας, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, 6.159 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό και στη χώρα καταγράφονται 55.242 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Αφρική, η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος σε όλο τον κόσμο στον κόσμο, έχει τώρα τουλάχιστον 10.000 κρούσματα, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πραγματική έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Περισσότερα από 1.700 κρούσματα καταγράφονται στη Νότια Αφρική, η οποία έχει ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία διαγνωστικών τεστ.
Στην Τουρκία καταγράφεται ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Τα κρούσματα αυξάνονται κατά περισσότερα από 3.000 την ημέρα, φθάνοντας τα 30.217 από τότε που επιβεβαιώθηκε το πρώτο πριν από τέσσερις εβδομάδες. Οι θάνατοι που αναφέρονται ωστόσο παραμένουν πολύ λιγότεροι από άλλες χώρες που πλήττονται (649 έως σήμερα).
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, BBC