Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που νωρίτερα δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς, σχολιάζοντας το πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάστηκε σήμερα έδωσε ο τοεμάρχης Οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση « σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την ολοκληρωμένη πρόταση».
Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που νωρίτερα δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς, σχολιάζοντας το πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάστηκε σήμερα έδωσε ο τοεμάρχης Οικονομίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση « σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την ολοκληρωμένη πρόταση».
Ο τέως υπουργός Οικονομίας ανάφερε ότι σε σχέση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, «είναι ξεκάθαρο από την πρότασή μας ότι δεν μιλάμε για αναστολή αλλά για κάλυψη για όσο διάστημα κρατάει η κρίση. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα κόστους αναστολής τους».
Σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και την περαιτέρω παράταση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πέτσας γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναστολή αυτών δεν οδηγεί σε μείωση εσόδων συνολικά αλλά σε αναστολή της είσπραξής τους. Αυτό μάλιστα αναφέρεται και στο κείμενο του προγράμματός μας.
«Για αυτό και το ποσό αυτό, δεν αθροίζεται ούτε προφανώς στα 12 δις των εγγυήσεων ούτε όμως στα μέτρα ύψους 14 δις που προτείναμε, καθώς τα χρήματα αυτά δεν θα είναι με την μορφή απλής διευκόλυνσης πληρωμών, αλλά καθαρών, μη επιστρεπτέων παροχών του κράτους προς του πολίτες και τις επιχειρήσεις».
«Ακόμη και αν ο κ. Πέτσας και η ΝΔ ήθελαν να τα προσθέσουν επικαλούμενοι λόγους προσωρινής ρευστότητας, ο κ. Σταϊκούρας αλλά και τα άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης μπορούν να τους διαβεβαιώσουν ότι αυτή η ρευστότητα υπάρχει. Άλλωστε μιλάμε για διαθέσιμα άνω των 40 δις ενώ η πρόταση μας για δημοσιονομική παρέμβαση είναι 14,3 δις».
Στο ζήτημα της διάρκειας, σημειώνει ο Ευκ.Τσακαλώτος, η απάντηση είναι πάλι προφανής. Μέχρι τον Μάιο είναι η κοστολόγηση της κάλυψης των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Για κάθε επιπλέον μήνα που παραμένουν αναγκαστικά κλειστές οι επιχειρήσεις το κόστος αυξάνει κατά 2,7 δις. «Κόστος που θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αναλάβει το κράτος γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολλαπλάσιο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο όμως και για την οικονομία συνολικότερα. Η συνολική δε διάρκεια του προγράμματος είναι τουλάχιστον για 6 μήνες. Με άλλα λόγια η δέσμη μέτρων που προτείνουμε είναι το ελάχιστο των μέτρων που πρέπει να ληφθεί για αυτό το διάστημα».
«Το λέμε λοιπόν για ακόμη μια φορά. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Για να μην σταματήσει η κοινωνία και η οικονομία. Γιατί αν γίνει αυτό θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα για την επανεκκίνηση τους».
naftemporiki.gr