H πανδημία του νέου κορονοϊού δείχνει να μην κάνει διακρίσεις όσον αφορά φυλές, έθνη και θρησκείες. Μεγάλα και μικρά κράτη πλήττονται από τη νέα συμφορά, η οποία έρχεται να θυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο τις ανισότητες στον κόσμο.
Από την έντυπη έκδοση
H πανδημία του νέου κορονοϊού δείχνει να μην κάνει διακρίσεις όσον αφορά φυλές, έθνη και θρησκείες. Μεγάλα και μικρά κράτη πλήττονται από τη νέα συμφορά, η οποία έρχεται να θυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο τις ανισότητες στον κόσμο.
Όχι μόνο ανάμεσα στον πλούσιο βορρά και τον φτωχό νότο. Αλλά και ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές περιοχές μέσα στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, τον οποίο μπορούν να τινάξουν στον αέρα σε μια μόνο στιγμή και από την άλλη δεν μπορούν να προστατεύσουν τον πληθυσμό απέναντι στον «αόρατο εχθρό».
Η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, οι ΗΠΑ, βρίσκονται μπροστά σε ελλείψεις αναπνευστήρων, μασκών και ιατροφαρμακευτικού υλικού για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση.
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν την ίδια επίπτωση σε όλους. Όπως χαρακτηριστικά έγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι «New York Times», «αν και οι άνθρωποι όλων των εισοδημάτων μετακινούνται λιγότερο από ό,τι πριν από την κρίση, οι πλουσιότεροι μένουν σπίτι περισσότερο, ειδικά την εργάσιμη εβδομάδα».
Η ίδια εφημερίδα τονίζει πως στην πόλη της Νέας Υόρκης, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά τις φτωχές συνοικίες του Κουίνς, του Μπρούκλιν και του Μπρονξ.
Στο Ντιτρόιτ, τη φτωχή άλλοτε αμερικανική μητρόπολη της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό στο σπίτι, τα νοσοκομεία έχουν υπερκορεστεί από κρούσματα.
Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε πολλές αναπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο, με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ να επισημαίνουν το πόσο δύσκολο είναι να μείνουν σπίτι οι απόκληροι του πλανήτη. Όχι μόνο γιατί ο εγκλεισμός τους στα μικρά και φτωχά διαμερίσματα είναι πολύ πιο δύσκολος, αλλά γιατί εν μέσω πανδημίας είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν μεροκάματο για να τα βγάλουν πέρα.
Σε ένα άλλο ρεπορτάζ της ισπανικής «El Pais», οπωροπώλης της Μαδρίτης τονίζει: «Είμαστε η τρίτη θέση στον Τιτανικό. Ρισκάρουμε τη ζωή μας για το τίποτα». Η ισραηλινή «Χαάρετς» δημοσιεύει επίσης ρεπορτάζ για το πόσο δύσκολο είναι στις υποβαθμισμένες συνοικίες του νοτίου Τελ Αβίβ να ισχύσουν τα μέτρα αποκλεισμού, καθώς απόκληροι πρόσφυγες από την Αφρική δεν δικαιούνται καν επιδόματα. Ο Covid-19 ανέδειξε τη γύμνια μας με τον πιο δραματικό τρόπο σε ανατολή και δύση.